Ebru teknesinin çekimine kapılarak 16 yıldır ebru yapan Uğur Taşatan, klasik usulde eserler veriyor. 21 Mayıs pazar günü saat 16:00'da Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açılacak olan sergide battal, gelgit, taraklı, şal, bülbül yuvası, hatip, çiçekli ve akkase teknikleri kullanılarak eski Ebru Ustalarının izi sürülüyor. Nefti yeşil, kırmızı ve mor renklerinin yoğun olarak kullanıldığı sergi 26 Mayıs'a kadar gezilebilir. 

"CEZBE"

Uğur Taşatan eserlerini yaparken ebru teknesinin başında saatler ve hatta günler geçirdiğini, ebruları şekillendikçe kalp atışlarının yükseldiğini ve tarif edilmez bir heyecan yaşadığını söylüyor. Sergi hazırlıkları süresince ebrudan başka bir şey düşünmediğini ve bu serginin, yaşanan coşkuyla kendinden geçme hali olan "cezbe" ile tarif edilebileceğine inanıyor.

UĞUR TAŞATAN KİMDİR?

1982 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilinin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2006 yılında mezun oldu. Halen Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatı bölümünde “Süleymaniye Kütüphanesi Ebru Koleksiyonu’ndaki Mustafa Düzgünman Ebruları ” konulu teziyle yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

2002 yılında üniversite öğrenciliği sırasında ebru yapmaya başladı ve 2010 yılında Sadreddin Özçimi’den ebru icazeti aldı. Daha sonra çalışmalarına Alparslan Babaoğlu ile devam ederek 18 Kasım 2012 tarihinde kendisinden de ebru sanatının öğretilmesi ve icrası konusunda icazet aldı. Halen hocası Alparslan Babaoğlu ile Türk Ebrusu konusundaki çalışmalarını sürdürmektedir.

12. Devlet Türk Süsleme Sanatları Ebru Yarışmasında sergileme, 2010'da Mustafa Düzgünman anısına düzenlenen Ananevi Türk Ebrusu Yarışması'nda Çiçekli Ebru dalında birincilik ödülü aldı. Ebru yapmalarına yardımcı olduğu arkadaşları, Kültür Bakananlığı’nın açmış oldukları da dahil, bir çok yarışmada ödüller kazandılar. 2015 yılında İTO Hünkar Kasrı Sergi Salonunda açtığı “Ustaların Yolunda” isimli karma serginin yanında 30’dan fazla karma sergiye katıldı ve atölye çalışmalarında bulundu.

Avukatlık mesleğinin yanı sıra Uygulamalı Türk İslam Sanatları Kütüphanesi, Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Akademisi, Keçiören Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi’nde ebru dersleri veren ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Seçici Kurul Üyeliği yapan Uğur Taşatan, Ebrucu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni İsmaile Taşatan ile evli olup Duygu Cemre adında bir kız evlat babasıdır.

Editör: Haber Merkezi