Sosyal Medya Uzmanı Şeyma Üzüm, siber saldırılar nedeniye hiç kimsenin güvende olmadığını söyledi. 

Türkiye’de siber saldırıları önleyici hiçbir kurum veya kuruluşun olmadığına dikkat çeken Üzüm, “Devletimiz bu siber saldırılara karşı biran önce önlen almaz ise yakın bir zamanda büyük sıkıntılar yaşanabilir” dedi.

Siber saldırıların iki şekilde gerçekleştiğini vurgulayan Üzüm konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Birincisi şifreler üzerinden yapılan saldırılar. İkincisi ise web sitelerine yönelik yapılan saldırılar. Tabi ki ikincisi daha tehlikeli saldırılar, ülkemizde 14 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilen saldırılar TR uzantılı bağlantılar üzerinden gerçekleşti. Bu saldırılar firma ve ülke geneli açısından büyük tehditler ortaya koydu. Dünya üzerinde siber saldırıları meslek edinmiş grup ve kuruluşlar var. Onlar belli bir amaç doğrultusunda sürekli saldırı düzenliyorlar. Öncelikle kişisel olarak kullandığımız cep telefonu bilgisayar e-postalar tehdit oluşturuyor. Kullandığımız programların orijinal olması gerekiyor. Kullanılan virüs programlarının güvenilir olması gerekiyor. Tanınmayan maillerin açılmaması gerekiyor. Çünkü mail üzerinden gelen virüsler daha çok etkili oluyor. Sistemimizi ele geçiriyor. Bunlara dikkat ederek kendimizi kısmen siber saldırılardan koruyabiliriz.”

Devlet kurumlarının internet sağlayıcılarının birleşerek, bu saldırılara karşı daha donanımlı yazılımlar ortaya koyması gerektiğini kaydeden Üzüm, “Bu alanda yeterli kadarda mühendislerimiz var. Sadece bu saldırılara karşı ülkemizi koruyacak alanlarda yer almaları gerekiyor. Bu siber saldırılar sonucunda bir hastaneye veya banka sistemlerinin hepsine girilebilir. Bir baraj sistemine saldırı yapıldığı takdirde barajdaki kullanılan bütün suların boşaltılması elektriğin farklı alanlarda kullanılması gibi sonucu kötü olabilecek sonuçlar doğurabilir. Banka hesaplarına girildiğinde banka hesaplarının boşaltılması farklı alanlara geçilmesi ve para akışının değiştirilmesi devlete verebilecek zararlar konusunda siber saldırılar çok ciddi bir konumda. Bu konuda devletimizden destek istiyoruz. Bunca siber saldırı düzenlenirken akıllara ne kadar güvendeyiz sorusunu getiriyor. Tabi ki o kadar da güvende değiliz. Devletimiz bu saldırılara karşı bir kuruluş faaliyete sokarsa çok etkili olacağını düşünüyorum. Devletimizin bu yönde adım atması istiyoruz. Çünkü her bir kullanıcı bu zararı görebilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi