Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Afşin ­Elbistan bölgesinde yerli kömüre dayalı olarak kurulacak yeni termik santrallerden üretilecek elektriğin bölgesel arz güvenliğinin sağlanmasında kullanılacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, yerli kömür ve yenilenebilir enerjinin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade ederek Türkiye’de gaz-petrol olmadığına değindi. Albayrak, “Gaz, petrol bulunsa televizyonlara çıkıp ilk ben açıklarım” dedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin görüşülmesi sırasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Albayrak, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını artıracak yeni yatırım modelini açıkladı.

Yeni modelde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yatırım için birim fiyat yarışması yapacak, TETAŞ veya EÜAŞ elektriği alacak. Bakan Albayrak, bu konuda, “Kanun teklifi ile yerli kömüre dayalı elektrik tesisi kurulması ve varlıklarının daha hızlı ve etkin kullanımının özel sektörün desteği ve marifetiyle sağlanması amacıyla özelleştirme idaresi başkanlığının yapacağı birim fiyat yarışması usulü ile ihale yapılması yönetimine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturulmuştur. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı birim fiyat yarışması usulüyle ihale yapılması yöntemine dayanan yeni bir yatırım modeli oluşturuldu. Bu modelde, tesiste üretilecek enerjinin Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ) veya Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ ) tarafından ihale sonucu ortaya çıkan birim fiyattan satın alınması öngörülüyor” dedi.

Dünyanın kömürden vazgeçmediğinin altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Yerli kömürden elektrik üretiminde hedef 57 milyon kWh. Özel sektör desteği ile yerli kömürden elektrik üretim tesisi kurulması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yapacağı birim fiyat esas alınarak ihale edilmesine dayanan yeni yatırım modeli oluşturuldu. Tesiste üretilecek enerjinin birim fiyattan satın alınması öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Yerli kömürden elektrik yatırımlarının desteklenip hızlanmasını amaçladıklarını belirten Albayrak, “Afşin­ Elbistan’dan sonra Konya, Eskişehir, Afyon ve Trakya’daki havzalardaki ciddi rezervleri devreye alıp, bölgesel arz güvenliğinde kullanacağız. Son 10 yıl içerisinde yaklaşık 39.800 MW olan kurulu gücümüz neredeyse %100 artarak 74.000 MW’ı geçmiştir. 2005 yılında 160 Milyar kWh olan tüketimimiz 2015 yılı itibariyle 264 milyar kWh ’e ulaşmıştır. Yine son 10 yıl içerisinde, yenilenebilir kaynaklarımıza ait 70 MW olan (hidrolik hariç) kurulu gücümüz 2016 yılı ilk çeyrek itibariyle 5.870 MW seviyesine ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılı hedeflerimiz kapsamında bu büyüklüklerin yaklaşık 2 katına çıkması hedeflenmektedir. Türkiye’deki elektrik piyasasındaki hızlı değişim gereği, mevcut 6446 sayılı Kanun’da da değişiklik yapma ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda, hazırlanan teklif yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve önemli ölçüde uygulamada yaşanan sorunların giderilmesini amaçlamaktadır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi