İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak`tan itibaren değiştirilmeye başlandı.

Yeni nesil ehliyetler, Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli olacak. Özellikle yurtdışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlayacak. Buna göre özel araçlarıyla Yunanistan'a gidecek olanların 415 liraya 'uluslararası sürücü belgesi' alma zorunluluğu da ortadan kalmış oldu. Ancak bu ehliyetlerle ilgili olarak sosyal medyada ortaya atılan iddialar kafaları karıştırıyor.

İddiaya göre, şu anda 15 TL'ye mal olan yeni ehliyetler için 31 Aralık 2016'dan sonra 350-400 TL sağlık raporu ücreti alınacak.

Peki yeni ehliyetler için rapor ücreti gerçekten artacak mı?

Sosyal medyada panik havası
Çeşitli sosyal medya sitelerinde ve Whatsapp'ta herkes, "Ehliyeti olan arkadaşlar 31 Aralık 2016 tarihine kadar aile hekiminden aldığınız sağlık raporu, 4 adet biyometrik resim ve halk bankasına yatıracağınız 15 tl ücretin makbuzu ile yenileyebilirsiniz. Aksi takdirde 2017 1 ocaktan itibaren hastaneden tam teşekküllü sağlık raporuyla yenilemek zorunda kalacaksınız 350-400 tl olacak. Herkese bildirin." Peki bu mesajda bahsedildiği gibi yeni sürücü belgesi başvurusunda gerekli olan sağlık raporu için 350-400 TL ücret talap edilecek mi?" mesajını paylaşıyor.
Alınan bilgiye göre bu iddia doğru değil. Ehliyet başvurusu için öncelikle sağlık raporu, 4 adet biometrik fotoğraf ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşması olan herhangi bir bankaya 15 TL ücret yatırılacak. 15 TL'nin 13 TL'sini istediğiniz herhangi bir bankaya yatırabilirsiniz. Ancak geriye kalan 2 TL için mutlaka vakıfla anlaşması olan bir bankaya gitmeniz gerekiyor.

Aile hekimi de rapor veriyor özel hastane de
Yeni ehliyetler için sağlık raporu Aile Sağlığı Merkezleri'nden, özel ya da devlet hastanelerinden alınabiliyor. Aile sağlığı Merkezleri'nden rapor için ücret talep edilmiyor. Özel hastanelerden de 50 ile 200 lira arasında rapor ücretleri alınabiliyor.
Trafik Tescil Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2020 yılının sonuna kadar ehliyetini yenilemek isteyenler sadece 15 lira ödeyecek. Ancak ehliyetinizi kaybederseniz yenisi için sadece 128.50 lira ödenecek.
Emniyet'ten açıklama
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, son günlerde sosyal medyada yayılan sürücü sağlık raporları için 350-400 lira ücret alınacağı iddiaları yalanlandı.
Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, sosyal medyada dolaşan iddialara cevap verildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son günlerde sosyal medyada; '2017 Ocak ayından itibaren sürücü sağlık raporlarının Devlet Hastanelerinden 350-400 TL civarında bedel ödeyerek alınacağı' yönünde haber ve duyurular paylaşılmaktadır. Sürücü sağlık raporları; 'Sürücü Adayları ve Sürücülerde aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik' hükümleri kapsamında, Aile Hekimliği, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınmaya devam edilecektir. Sosyal medyadaki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi; bu yönde Genel Müdürlüğümüzce herhangi bir çalışma yapılmamaktadır."



Editör: Haber Merkezi