Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan, TRT Okul kanalının “Rektörler Anlatıyor” programına katıldı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Bakan, TRT Okul kanalının “Rektörler Anlatıyor” programına katılarak Kahramanmaraş, Eshab-ı Kehf ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini anlattı. Dünyada madalyası bulunan tek kentin Kahramanmaraş olduğunu söyleyen Prof.Dr. İsmail Bakan Eğitim seviyesi bakımından da KSÜ’nün büyük üniversiteler ile yarışacağını belirtti.

Programda öncelikle Kahramanmaraş’ı tanıtan Prof. Bakan, Kahramanmaraş’ın Milli Mücadele zamanında kendi kendini kurtaran şehir olduğunu dile getirerek: “ Kahramanmaraş denildiği zaman, Kahramanlık unvanı almış bir kentten bahsediyoruz. Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı döneminde milli mücadeleyi verip başarılar elde ettikten sonra TBMM tarafından Maraş’a bir yazı gönderilerek ‘İstiklal Madalyası vermek için Milli Mücadeleye katılmış olanların isim listesini bize gönderin’ Kahramanmaraş’ın ileri gelenleri oturuyorlar ve liste hazırlamaya başlıyorlar. Teker teker isimleri yazıyorlar ve liste uzayıp gidiyor bakıyorlar ki işin içerisinden çıkamayacaklar TBMM’ye şöyle bir yazı gönderiyorlar “Kahramanmaraş’ta Milli Mücadele hareketine katılmayan tek bir fert bile bulunmamaktadır.” Bunun üzerine 1925 yılında Kahramanmaraş halkının tamamına takdim edilmek üzerine İstiklal Madalyası gönderiliyor. Kahramanmaraş Dünya’da madalyası olan tek kentimiz olarak biliniyor. Yine 1973 yılında TBMM, Kahramanmaraş’a Milli Mücadele’de gösterdiği başarıdan dolayı Kahramanlık unvanını veriyor. Kahramanmaraş, Kahramanlık unvanı almış, Kahramanlık unvanı olan bir kent. Kahramanmaraş çok misafirperver bir kenttir. Bu nedenle Kahramanmaraş’a gelecek öğrencilerimize şimdiden hiçbir sıkıntı yaşamayacakları konusunda garantiyi veriyoruz.

Kahramanmaraş bölgelerin kesişim noktasıdır

Bilgi yarışmalarında sorulan sorulardan birisi de Kahramanmaraş’ın hangi bölgemizde olduğudur. Genelde insanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğunu düşünerek o seçeneğe giderler. Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’ndedir. Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’ndedir ama İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’yle kesişim noktasındadır. Kesişim Bölgesinde olduğu için bu 4 bölgenin iklimsel özelliklerine sahip bir şehirdir. Bu iklimsel özellikler beraberinde coğrafi güzellikleri getiriyor. Kahramanmaraş’a geldiğinizde çok güzel coğrafi özelliklerle karşı karşıya geliyorsunuz. Dağlarına çıktığınızda çam ormanları, çok güzel bitki türlerinin yan yana yer aldığı bir coğrafya ile karşılaşıyorsunuz. Kahramanmaraş’ın bir de Andırın İlçesi var. Andırın İlçemizin bir kısmının Karadeniz İklim ve Bitki özelliğine sahip olduğu söylenir. Karadeniz’in bile iklim özellikleri Kahramanmaraş’ta bulunuyor. Kahramanmaraş işte böyle bir şehir. Kahramanmaraş, 4 tane bölgenin kesişim bölgesinde olduğundan dolayı da bu 4 bölgenin kültürel özelliklerini mozaiği ortaya çıkıyor. Kültürel zenginliğe sahip bir şehir. Kahramanmaraş, tarih şehridir. Edebiyat şehridir. Necip Fazıl Kısakürek, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu ve birçok ünlü edebiyatçı, halk şairi, yazar, düşünce adamı Kahramanmaraş’tan çıkmıştır. Kahramanmaraş böyle bir ildir.”

Kahramanmaraş tarihi özellikleriyle de ünlü bir şehirdir

Kahramanmaraş tarihi özellikleriyle de ünlü bir şehirdir. Ulu Camii, Hatuniye Camii, İklime Hatun Mescidi, Taş Medrese, Taşhan, Şeyh Adil Çeşmesi, Ceyhan Köprüsü, Süleymaniye Köprüsü, Andırın ve Geben Kalesi gibi, daha sayamadığım birçok tarihi eser bulunuyor ve Afşin’deki Eshab-ı Kehf’i asla saymadan geçemeyeceğim. Eshab-ı Kehf’in Dünya’da 33 yerde olduğu ifade edilir. Ancak bazı hesaplamalara ve bilimsel çıkarımlara göre Eshab-ı Kehf’in aslının Afşin’deki olduğu kabul ediliyor. Son dönemlerde Kahramanmaraş’ta Roma Dönemi’nden kalma Germanicia Antik Kenti’nin mozaikleri bulundu. Tesadüfen bulunmuş bir eserdir. Kazı yapılırken, inşaat sırasında bulunmuş bir eserdir. Bunun Roma Dönemi’nde Roma Zenginlerine ait villaların zemin mozaikleri olduğu ifade ediliyor. Şuanda çalışmalara devam ediliyor. Kazı işlemleri devam ediyor. Germanicia Antik Kenti’nin diğer kalıntıları da yüzeye çıkarılırsa Germanicia Antik Kenti’nin çok daha ilginç bir eser olarak karşımıza çıkacağı söyleniyor. Bunun Zeugma ve Efes benzeri bir şey olduğu söyleniyor. Bu alan yerleşim yerinin içerisindedir.

Kahramanmaraş kesinlikle güvenli şehir

Kahramanmaraş, kesinlikle çok güvenli bir şehirdir. Kahramanmaraş, büyük olayların falan olduğu bir şehir değil. Çevresiyle barışık, kendisiyle barışık gerçekten Kahraman İnsanların olduğu bir kenttir. Misafirperver olduğunu daha önceden ifade etmiştim. Çok güvenli bir kenttir. Bu sene üniversite sınavlarına giren öğrenci arkadaşlarıma çok rahat bir şekilde, tavsiye edebilirim. Kahramanmaraş’ta okuyacak öğrenci arkadaşlarımız, hiç düşünmeden güvenlik açısından Kahramanmaraş’a gelebilirler. Kahramanmaraş’ta güvenlik açısından hiçbir sorunumuz yoktur.

3 Yerleşkeye kurulmuş üniversiteyiz

Üniversitemiz 1992 yılında kurulan bir üniversitedir. Merkez’de 3 tane yerleşkemiz var. Merkez yerleşkemiz Avşar Yerleşkesidir. Bu 3 yerleşkemizde şehir merkezindedir. Avşar Yerleşkesi şehir merkezine 10 kilometre mesafededir. Karacasu Yerleşkemiz şehir merkezine 12-13 kilometre mesafededir diyorum ama Şehirle iç içedir, hemen yanlarında konutlar yükselmektedir. Üçüncü Yerleşkemiz Bahçelievler Yerleşkemiz. Bahçelievler Yerleşkemiz tam şehir merkezindedir. Dolayısıyla 3 tane yerleşkeye kurulmuş üniversiteye sahibiz. Öğrenci arkadaşlarımız ulaşım konusunda da herhangi bir sorunla karşılaşmıyorlar. Merkez Yerleşkemiz olan Avşar’ın hemen yanına Kredi Ve Yurtlar Kurumu 1.100 kapasiteli bir kız yurdu inşa etti. Diğer yerleşkemiz, Karacasu da yine Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait 1.750 kapasiteli bir yurt var. Her 2 yurtta yerleşkelerimizin bitişiğinde olan yurtlardır. Karacasu’dan Avşar yerleşkemize doğrudan gelen ulaşım araçları var. Öğrencilerimiz ulaşımla alakalı pek fazla sorun yaşamıyorlar. Ayrıca şehir merkezinde 800 kapasiteli İstiklal Yurdumuz bulunuyor. Elbistan İlçemizde 850 kişilik, Afşin İlçemizde 180 kişilik, Göksun’da ise Üniversitemize ait 300 kişilik yurdumuz var. Kredi ve Yurtlar Kurumu ayrıca 2014-2015 Eğitim Öğretim yılında 1.500 kişilik yurt kiralamaya gidecekler. Bunlar yurt kapasiteleridir. Kahramanmaraş’a genel olarak baktığımızda bunun dışında özel yurtlarımız bulunuyor. Kahramanmaraş’ta ev kiralamak isteyen öğrencilerimiz için de oldukça büyük imkânlar var. Ev kiralamak isteyen öğrencilere oldukça kolaylık sağlıyorlar. Hatta apartmandaki öğrencilere ikramda bile bulunuyorlar. Dolayısıyla öğrenci arkadaşlarımız Kahramanmaraş’a geldiklerinde barınmayla ilgili hiçbir sorunla karşılaşmayacaklar” dedi
Editör: Haber Merkezi