Trafik sigortası bedelinin belirlenmesinde gerekli olan ikametgah şartı kaldırıldı. Sigorta şirketleri poliçe düzenlerken sürücünün ikamet adresini veya plaka ilini de kullanabilecek. 3 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan trafik sigortası ile ilgili düzenlemeye göre; trafik sigortası bedelinin belirlenmesi için istenen ikametgah belgesi artık istenmeyecek. Sigorta şirketleri için ikametgah yerine plaka ili bilgisi de poliçe işlemlerinde kullanılabilecek.

Neden ikametgah gerekiyordu?

Trafik sigortası yaptıran araç sahibinin yaşadığı şehir, yani ikametgahı trafik sigortası primlerinde belirleyiciydi ancak prosedürde bazı aksaklıklar yaşanıyordu. Örneğin Bolu'da ikamet eden bir araç sahibi İstanbul plakalı bir araç alsa da ikametgahı Bolu'da olduğu için Bolu ilinde geçerli fiyatlar üzerinden ödeme yapıyordu. Yeni düzenlemeyle bu durum sigortacının isteğine göre olacak ve Bolu'da ikamet edip de İstanbul plakalı araç alan kişilerin trafik sigortası poliçelerinde İstanbul fiyatları uygulanabilecek.

Sigorta şirketleri tarafından il bazında belirlenen primler, hesaplanan primler üzerinden, il bazında uygulanacak oranların uygulanması sonucu elde edilecek tutarları aşamayacak. Sigorta şirketlerinin tercihine göre aracın plaka ili ya da sürücünün ikametgah ili esas alınabilecek. Baz fiyat için il grubu İzmir, Yalova, Erzurum ve Kayseri olarak belirlendi. Bu bazın üzerine Kocaeli, Ankara ve Bursa'da %3, İstanbul'da ise %6 zamlı prim uygulanacak. Diğer iller ise %1'den 5'e kadar çıkan indirimlerle 5 gruba ayrılacak.

Anlaşmalı olduğu farklı sigorta şirketlerinin tekliflerini anlık olarak sorgulayan ve en uygun seçenekleri sunan Koalay’da bütçenize en uygun araç sigortasını satın alabilirsiniz. Online sigorta brokeri Koalay.com sigorta şirketlerinin sunduğu kasko ve trafik sigortası tekliflerini, poliçe tutarlarını ve poliçe kapsamlarını çok kısa bir süre içerisinde tarayarak karşılaştırır. Koalay, bütçenize ve ihtiyaçlarınıza en uygun teklifi arama işini sizin adınıza yaparak zamandan tasarruf etmenizi ve poliçenizi 5 kolay soruda satın almanızı sağlar.

Koalay’ın size sunduğu teklifler, sigorta şirketlerinin sunduğu en düşük fiyatlara ilave bir komisyon ve ücret içermemektedir. Aracınız için trafik sigortası teklifi almak ve en uygun seçenekleri görmek için hemen Koalay.com web sitesini ziyaret edin.

Editör: Haber Merkezi