MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, toplumsal huzurun daha fazla bozulmaması için 2018'de asgari ücretin net bin 800 liradan aşağı olmaması gerektiğini söyledi.

Tor, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, asgari ücrete 2017'de yüzde 7,9 zam yapıldığı halde, gerçekleşen 11 aylık enflasyonun yüzde 13'ü bulduğunu ifade etti.

Bu durumda asgari ücretle çalışanın kaybının yüzde 5,1 olduğunu belirten Tor, asgari ücretle çalışanların, tahmin edilemeyen veya yanlış politikalar nedeniyle yüksek çıkan enflasyonun ceremesini çektiğini dile getirdi.

Tor, "2017 yılında asgari ücreti enflasyona yenilmiştir." dedi

Son çıkan Torba Yasa ile bazı vergilerin artırılması, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, devletin borçlanma faiz oranlarının artması, döviz kurundaki artışlar ve diğer etkenler birlikte değerlendirildiğinde, enflasyondaki artışın 2018'de devam edeceğinin görüldüğünü savunan Tor, şunları söyledi:

"2018'de asgari ücretin yüzde 20'nin üzerinde artırılması gerekir.

Bu yapılmadığı takdirde gelir dağılımı, asgari ücretle çalışanlar bakımından aleyhlerine daha da bozulacaktır. 2017 sonu itibarıyla, banka kredileri, kredi kartı ve ikisini birden borçlarını ödeyemeyenlerin sayısının bir milyonu bulacağı dikkate alındığında, asgari ücretlinin satınalma gücündeki kayıpları, özellikle de düşük gelir gruplarına etkilerini telafi edici bir tespit yapılmadığı takdirde, borcunu ödeyemeyenlerin sayısı milyonu da aşacaktır.

Toplumsal huzurun daha fazla bozulmaması için 2018 yılında asgari ücret net bin 800 liradan aşağı olmamalıdır. İşverenden fedakarlık beklensin ama işçinin fedakarlık yapacak hali kalmamıştır."

"Taşerona kadro düzenlemesinde sınav yapılacağına" ilişkin soru üzerine, "Sınav demek 'torpil' demek. Bunu doğru bulmam." ifadesini kullandı.

Tor, ABD'de devam eden davayla ilgili bir soru üzerine de "Rıza Sarraf'la rüşvet ilişkisine girenlerin", Türkiye'de yargılanması gerektiğini belirterek, "Hükümetin bu yolu açması lazım." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi