Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “Termik santral ve maden gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmaması kabul edilemez.” dedi.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Resmi Gazete’de 696 sayılı KHK ile yayımlanan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Taşeron sorununun Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi olduğunu söyleyen TES-İŞ Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç “Taşeron işçilerin kadro düzenlemesinin sosyal taraflarla taslak paylaşılmadan, eleştirileri dikkate alınmadan, TBMM'de müzakere imkânı sağlanmadan, kamuoyunda geniş şekilde tartışılmadan olağanüstü hal kapsamında hazırlanmasının uygulamada birtakım sorunlara yol açacak.”dedi.

EÜAŞ’ın kadro düzenlemesine dâhil edilmemesinin Afşin-Elbistan Termik Santralinde çalışan taşeron işçileri mağdur ettiğini söyleyen Kılıç, “ Kamu işyerlerinde taşeron çalıştırılması iş yasasına aykırı. Bu ülkeyi yönetenler, kendi koyduğu kanunlara muhalefet ederek, kanunlara takla attırarak kamuda taşeron çalıştırmaya devam ettiler. Kamuda, bu yardımcı iş, bu hizmet işi denilerek yıllardır taşeron çalıştırılmasına göz yumuldu. Burada insanlar en asgari ücretle, güvencesi olmadan, 1 aylık, 3 haftalık hatta 1 haftalık ihalelerle insanlarımızı sürekli iş ve gelecek kaygısıyla huzursuz ettiler. Bizler bunlara şahit olduk.  Son 5 yıldır kamuda çalışan taşerona kadro verileceği söylendi. Geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de 696 sayılı KHK ile yayımlanan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili düzenlemede EÜAŞ bu kapsama alınmadı. 1 milyona yakın taşeronun kamuya alındığı söyleniyor. Kamu İktisadi Teşebbüsünde 69 adet kurum bu kanundan faydalanamadı. Buna EÜAŞ’ta dahil. Milli Piyango, Süper Loto’da çalışanlara kadro verilmiş, asıl kamuda çalışan taşeron işçileri, termik santral ve maden gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışan taşeron işçileri bu kanundan yararlanamadı. Bu insanlara kamuya dahil edilmemesini kimse izah edemez. Kimse bu insanlara siz özel ve genel bütçeden pay alıyorsunuz onun için kadro alamadınız diyemez.” diye konuştu.

Termik santral ve maden gibi ağır ve tehlikeli iş kollarında çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacak işçilerin en başında olması gerektiğini söylen Kılıç, “ Bu kanun çıkmadan önce Türk-İş Genel Başkanımız ve Tes-İş Genel Başkanımız Ankara’da gerekli görüşmeleri yaptılar ve bizlere KİT’lerde çalışan yaklaşık 50 bin taşeron işçinin kamuya dâhil edileceğinin söylendiğini aktardılar. Santralde çalışan işçilerimiz kadro almayı beklerken bu kanundan yararlanamaması hem onları hem de ailelerini mağdur etti. Pazar günü yayımlanan KHK, bu işin tarafı olan işçi sendikalarıyla müzakere edilmeden çıkartılan bir kararnamedir. Bizim iki santralimizde çalışan 650 üyemiz var ve bunlar kadroya alınmadı. Şuanda insanların eli iş tutmuyor, motivasyonu, morali sıfır. Buradaki durumu sadece sağ olsun MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, bizleri arayarak bizleri arayarak bilgi aldı ve meclis kürsüsünden sorunumuzu dile getirdi. Onun dışında hiçbir ses çıkmadı. Türk-İş ve Tes-İş Genel Merkezimiz bu işin peşini bırakmış değil. Bizler yasal çerçevede mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler sayın Cumhurbaşkanımızın kamuda bir tane taşeron işçi kalmayacak sözüne güveniyoruz ve verilen bu sözün tutulmasını bekliyoruz. Bu ülkenin vatandaşı olarak, bu ülkesi ve vatanı için gözünü kırpmadan canını verebilecek fedakar işçi kardeşlerimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan bu yanlışı görmesini bu arkadaşlarımızı mağdur etmemesini istiyoruz.”açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi