Kahramanmaraş’ta yaşayan Suriyeliler'e Şam İnsani Yardım Derneği tarafından başta çocuk psikolojisi olmak üzere birçok eğitim ve psikolojik destek veriliyor.

Şam İnsani Yardım Derneği Başkanı Ammar Abdo, “Suriye’deki iç savaş nedeniyle Kahramanmaraş’a gelen ve çadır kente yerleştirilen Suriyeli ailelerin çocuklarının birçoğu hala savaş psikolojisinden çıkamadı” dedi.

Çadır kentte yaşayan özellikle çocukların psikolojilerinin çok kötü durumda olduğunu kaydeden Abdo, “Derneğimize her gün 50 tane çocuk geliyor. Öncelikle burada bizler psikoloji dersi veriyoruz. Aynı zamanda çocukların annelerine de eğitimler veriyoruz. Kur'an öğrenimiyle ilgili bilgiler alıyorlar. Sonrasında bu eğitimi çocuklarına aktarıyorlar. Bizler de bu dernek sayesinde yeni çalışmalar yaparak Suriyeli vatandaşlara Türklerle birlikte çalışarak yardım ediyoruz. Dernekte ayrıca kadınlara yönelik de özellikle psikolojik destek konusunda çalışmalar var. Suriyeli psikologlar kadınlara seminerler veriyor. Bu seminerlerde ayrıca Türk adetleri, çalışma prensipleri, kültürleri anlatılıyor. Sağlıktan eğitime kadar her alanda yetimlere destek sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Suriyeliler'in okuduğu okul sayısının 31 olduğunu söyleyen Abdo, “Resmi olarak 11 bin öğrencimiz bu okullarda okuyor. Resmi olmayan rakamlara göre ise 21 bin öğrenci eğitim görüyor. Çadır kentte 40 tane Kur'an öğretmenimiz ve bin 100 tane de çocuğumuz var. Ortalama olarak şehir merkezinde 75 bin Suriyeli var. Özel bir şirketimiz her çocuğa 50 dolar veriyordu, önümüzdeki şubat ayıyla birlikte her ailedeki çocuk başına 100 dolar verilecek” dedi. 

Editör: Haber Merkezi