Bahar aylarının gelmesiyle birlikte Afşin ve bölgesinde yetişen yöreye has bitkiler vatandaşların ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Yemlik ve çiriş bitkilerinin ardından her derde deva doğal bir bitki olan Kenger de tezgahlarda yerini almaya başladı.

Doğal ve organik olması nedeniyle vatandaşlar tarafından yoğun talep gören yemlik veda etmeye hazırlanıyor.

Baharın müjdecisi 'çiriş otu' tezgâhlarda

Yüksek rakımlı dağlarda ilkbahar mevsiminde yetişen çiriş otu tezgâhlardaki yerini aldı. Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen çiriş otu, lezzetiyle de mutfakların vazgeçilmezleri arasında. Şifa deposu olan çiriş vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor.

Zambakgiller familyasından olan çiriş, temiz ve doğal ortamda yetişmesi nedeniyle yöre halkı tarafından çok fazla tüketiliyor.

Doğal mucize 'kenger' de tezgahlarda

Yöre halkı tarafından severek tüketilen papatyagillerden, tüylü, dikenli, sütlü çok yıllık otsu bitki olan Kenger de kilogramı 7.5 liradan tezgahlardaki yerini aldı. Besin değeri yüksek olduğu için tüketiciler tarafından tercih edilen kengerin çeşitli yemekleri yapılıyor.

Atatürk Caddesi üzerinde doğal bitkilerin satışını gerçekleştiren esnaf Taner Gökdoğan, "Yöremizin doğal bitkileri olan yemlik, çiriş, ve kengeri vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Kırsal mahallelerde toplanan yemlik artık son günlerini yaşıyor. Son ürünler toplanmakta ve satışı yapılmakta. Vatandaşlarımızın ilgisi de güzel oldu. Yöre insanımız bu bahar bolca yemlik tüketti. Yemliğin ardından tezgahlarımıza çiriş bitkisi geldi. Yüksek rakımlı dağlarda karların erimesiyle birlikte çıkan çiriş bitkisine de vatandaşlarımızın ilgisi yoğun oldu. Çiriş alan vatandaşlarımız genellikle bölgemizde meşhur olan çiriş kömbesini ve yemeğini yapıyor. Yine bu yöresel bitkilerimize son olarak doğal mucize kenger eklendi. İlkbaharda doğal olarak yetişen, dikeni, tohumu ve kökleri farklı şekillerde tüketilebilen şifa kaynağı kenger bitkisi de yemlik ve çiriş gibi ilgi görüyor." dedi.

Süper üçlüye gurbetçi ilgisi

Afşin'de yoğun olarak tüketilen yemlik, çiriş ve kenger bitkilerine gurbetçiler de ilgi gösteriyor.

Yöresel bitkileri Afşin dışına gönderdiklerini söyleyen Gökdoğan, " Bu yöresel ürünlerimiz ilçemizde bolca tüketilmekle birlikte şehir dışına da gurbetçilerimize otobüslerle veya şehir dışına giden vatandaşlarımızla sıkça gönderiyoruz. Gurbetçilerimiz tarafından yemlik, çiriş ve kengere talep çok fazla oluyor. Bazı vatandaşlarımız şehir ise şehir dışına çıkacakları zaman hediye olarak götürüyor" diye konuştu.

Kayseri, İzmir ve İstanbul'dan gurbetçilerin daha çok ilgi gösterdiğini ifade eden Sinan Çalık ise, "Yemlik tarlalarda yetişen bir aylık süresi olan doğal bir bitki. Yemlik, çiriş ve kenger şehir dışına yoğun bir şekilde gönderilmekte . Başta İstanbul, İzmir ve Kayseri olmak üzere birçok yere gönderiyoruz.

Çiriş yüksek rakımlarda karların erimesiyle birlikte yetişen yüzde yüz doğal olan yöresel bir bitkidir. Bu bahar vatandaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde tüketiliyor. Yine bölge halkının sevdiği ve merakla beklediği bir bitki olan kenger de kilogramı 7.5 lira fiyatı tezgahlarımızdaki yerini almaya başladı." açıklamasında bulundu.

Şifa deposu kenger

Kramp çözücü etkisi olduğu ve migrene karşı faydalı olduğu söylenen Kenger’in halk arasında, sindirim sistemine de iyi geldiği bilinmektedir. Sinirleri güçlendirip ve kanı temizlediği düşünülen Kenger’in damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olduğu da bilinen faydaları arasındadır. Kenger bitkisi özellikle karaciğer organı için çok faydalı olup, Karaciğer yağlanmasına karşı tavsiye edildiği de söylenmektedir. Yine, Kenger sakızı dişleri temizlemekte ve diş etlerini kuvvetlendirmektedir.

Editör: Haber Merkezi