Afşin Orman İşletme Şefi Ahmet Öz, orman yangınlarının yüzde 97’sinin insanların ihmal ve dikkatsizliğinden kaynaklandığına dikkat çekerek, Afşinli vatandaşları piknik mesire alanları dışındaki orman alanlarında kesinlikle ateş yakılmaması konusunda uyardı.

Yaz ayları ile birlikte çıkabilecek orman yangınlarına karşı mücadele başlattıklarını söyleyen Afşin Orman İşletme Şefi Ahmet Öz, orman yangınlarının nemin düşük olduğu ve sıcakların arttığı dönemlerde ciddi tehlike oluşturduğunu söyledi.

Orman yangınlarına neden olan faktörün insan olduğunu dile getiren Öz, " Pikniğe giden vatandaşlarımız maalesef ateşini söndürmeden piknik yerinden ayrılıyor. Bu durumda sönmeyen ateş yangına sebebiyet veriyor. Orman yangınlarının yüzde 97’si insan kaynaklı ve biz bu konuda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. "dedi.

Tabiatın korunmasının bir vatandaşlık görevi olduğunu belirten Öz, "Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı 4 adet arazözümüz var.  3 arazözümüz Göksun ilçesinde 1 arazözümüz ise Ekinözü ilçemizde olup su tanklarımızla bölgeden herhangi bir yangın ihbarı geldiğinde en kısa sürede hareket edilip yangınları söndürmeye çalışıyoruz. Temennimiz yangının hiç çıkmaması. Ormandır, topraktır veya tarımsal üründür bunların korunması sadece kurumların değil, hepimizin görevidir. Toprağımıza, ağaçlarımıza hepimizin sahip çıkması gerekiyor, bu konuda tüm vatandaşlarımıza ricada bulunuyorum” açıklamasında bulundu.

Çiftçileri anız yakmaması konusunda da uyaran Orman İşletme Şefi Öz, anız yakmanın, çevreye zarar verdiğini, toprak verimliliğini azalttığını ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Öz, “Bu yörede tarımcılığın fazla olması, hasadını yaptıktan sonra maalesef anız yakmayla orman yangınlarına sebebiyet vermekteler. Biz orman yangınlarına sebebiyet vermemek için anız yakmamalarını istiyoruz. Zaten anız yakmak toprağa ve topraktaki minerale zarar vermekte. Bunları vatandaşlarımızın bilmesi gerekiyor. Dolayısıyla anız yangınlarına müsaade etmemeleri gerekiyor ve anız yangınlarından kaynaklı herhangi bir orman yangını oluştuğunda tarla sahibine veya icar verdiği kişiye ceza kesilmekte. Bu durumda tarla sahipleri biz kendimiz yakmadık, yoldan geçen birileri izmarit atıyor, çocuklar yakıyor diyebilmekteler bunun yine önlemini tarla sahiplerimiz almalıdır. Orman sınırıyla yakın olan tarlalarda tarla sahipleri traktörleriyle sürerek çizgisini belli etmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’da çıkan orman yangının en büyük örnek olduğunu belirten Öz, çoban ateşlerinin de zararının fazla olduğunu ifade etti.

Mahalle muhtarlarından çoban ateşi konusunda mahallelerinde bulunan çobanları uyarmaları konusunda öneride bulunan Öz,  şu ifadelere yer verdi;

“Şuanda günümüzde komşu ülkemiz olan Yunanistan’da büyük bir yangın oldu. Birçok insan hayatını kaybetti. En basit örneklerden bir tanesi. Ağustos, Eylül aylarında çoban ateşlerimiz yanmakta. Mahallelerimizde ki çobanlar hayvanlarını otlatmak için çıktıklarında üşüyüp ateş yakıyorlar. Çobanlarımızdan da ricamız odur ki yaktıkları ateşi mutlaka söndürsünler. Bu sebeple vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz”

Editör: Haber Merkezi