17 Temmuz 2017 Pazartesi günü başlayan OHAL inceleme komisyonu başvuruları 14 Eylül 2017 Perşembe günü sona erecek.

Olağanüstü Hal döneminde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle meslekten ihraç edilen kamu görevlilerinin, kapatılan dernekler ve vakıflar ile kapatılan basın kuruluşlarının yanı sıra, üniversitelerinden atılan öğrencilerin ve akademisyenlerin başvuruda bulunabildiği OHAL Komisyonu’na başvurular 14 Eylül 2017 Perşembe günü mesai saati bitiminde son bulacak.

OHAL inceleme komisyonu başvurularında iki haftadan az bir süre kaldı. Haklarında, Kanun Hükmünde Kararname ile işlem yapılan gerçek ve tüzel kişilerin başvurularının tamamlanmasından sonra göreve iadeler ve mağdurların mağduriyetlerinin çözülmesi için bekleme süresine girilecek. 14 Eylül tarihinde sona erecek OHAL araştırma inceleme komisyonu başvurularından sonra komisyon mahkemelerden gelen dosyaları da inceleyecek.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla 105 binden fazla kişi kamudan ihraç edildi, 5 bin civarında kurum ve kuruluş kapatıldı. Normal şartlarda OHAL kapsamında görevine son verilenler yargıya gidemiyordu. 23 Ocak 2017'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurularak, memuriyetten çıkarılanlara 'itiraz' yolu açıldı. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahaddin Menteş başkanlığındaki 7 kişilik komisyon, başvuruları 17 Temmuz'da almaya başladı ve süreç devam ediyor.

Kararlar dosya üzerinden verilecek. Sözlü ifade ya da tanık dinletme talepleri kabul edilmeyecek. MEB personelleri, kamu personelleri, Emniyet ve TSK personelleri, askeri öğrenciler, kapatılan kurum ve kuruluşların yetkililer, bunlar dışında kalan haklarında Kanun Hükmünde Kararname ile işlem tahsis edilmiş gerçek ve tüzel kişiler OHAL inceleme komisyonu başvurusu yapabilecekler.

Bünyesinde 40 hakim, 40 müfettiş, 90 uzman ve katip olmak üzere yaklaşık 200 personel barındıran komisyon, gelen başvuruların tasnifine devam ediyor. Başvurular, ilgili KHK sırasına göre sınıflandırılıyor. Başvuruların, 110 bin civarında olması bekleniyor.

Başvurular 9 renge ayrıldı

Komisyon, başvurunun internet üzerinden yapıldığı andan sonuçlandırılıncaya kadar aşamalarını elektronik ortamda anlık olarak takip edecek. Başvuranın kurumuna göre farklı renklerde basılan dosyaların üzerinde Başbakanlık logosu bulunuyor. Logonun hemen altında ise 'TC Başbakanlık Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu' yazısı yer alıyor. Dosya üzerinde başvurucun adı soyadı, TC kimlik numarası, kurumu ve hangi KHK ile ihraç edildiğini gösteren bölümler bulunuyor. Farklı renk uygulamasının, çalışma kolaylığı sağlaması için tercih edildiği belirtildi. Bu sınıflandırmaya göre kırmızı dosyalara Milli Eğitim Bakanlığı, maviye Emniyet Genel Müdürlüğü, sarıya İçişleri Bakanlığı, turkuvaza Sağlık Bakanlığı, kahverengiye Başbakanlık, bordoya Adalet Bakanlığı, yeşile Milli Savunma Bakanlığı, griye YÖK, HSYK, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, laciverte ise diğer kurumlardan yapılan başvurular konuluyor.

OHAL komisyonuna kimler başvurabilir?

MEB personelleri, kamu personelleri, Emniyet ve TSK personelleri, askeri öğrenciler, kapatılan kurum ve kuruluşların yetkililer, bunlar dışında kalan haklarında Kanun Hükmünde Kararname ile işlem tahsis edilmiş gerçek ve tüzel kişiler OHAL inceleme komisyonu başvurusu yapabilecekler.

Başvuru ekranında, tüzel kişilere ait giriş üzerinden yapılabilecek başvurular, kurum veya kuruluşu kanunen temsile yetkili kişiler tarafından yapılabilir. İnceleme talebinde bulanacağınız tüzel kişiliğe ait, kapatılma tarihi itibarıyla kurum ve kuruluşu temsile kanunen yetkili olduğuna dair karar, imza sirküleri, vekaletname ya da diğer resmi belgelerin onaylı sureti bulunması halinde başvurunuz kabul edilecektir.

Editör: Haber Merkezi