Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, üreticilere anız yakma ve anız yangınları konusunda uyarılarda bulundu.

Sürdürülebilir tarımsal faaliyet ve çevre üzerinde ciddi olumsuz etkiler bırakan anız yakılmasının sakıncaları üzerine dikkat çeken Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kurt “Bölgemizde hububat hasadından sonra kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Hububat hasadı sonrasında geriye kalan anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Bölgemizde anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır. Ayrıca anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına, anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddelerinin azalmasına, zamanla toprağın veriminin düşmesine, verimli tarım topraklarımızın zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmesine, su ve rüzgâr erozyonunun oluşmasına, bunun sonucunda da toprağın en değerli üst katmanlarının rüzgar ve su ile taşınarak yok olmasına, doğal dengenin bozularak hastalık ve zararlı böceklerin artmasına neden olmaktadır.” dedi.

Anız yangınlarının önlenmesinde alınması gerekli olan tedbirleri aktaran Kurt ,“Biçerdöver sürücüleri anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapılmalı, ormana bitişik hububat tarlarında ürün sahipleri ve muhtarlar hasadı müteakip anızlardan arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bantlar oluşturmalı, çalışan tüm araçlar ile biçerdöverlerde yangın söndürücü bulundurulmalıdır. “açıklamasında bulundu.

Sorunun çözümünde paydaş kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Muttalip Kurt “İlçe Müdürlüğümüzde görev yapan teknik personellerimizce çiftçi eğitimi programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilerek zararları etraflıca anlatılacaktır. Bütün uyarılara rağmen çiftçilerimiz tarafından anız yakılması halinde tebliğde belirtilen cezalar uygulanacak olup anız yakma olayını gördüğü ve duyduğu halde ihbar etmeyenler de Kabahatler Kanununa göre işlem görecektir. ”ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi