Pilot Volkan Sürmeli, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin bazı yayın organlarında çıkan “Karbonmonoksit” ve “hava girdabı” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
 
Büyük Birlik Partisi (BBP) tarafından o dönem kaza üzerinde araştırma yapmak için Almanya’dan Türkiye’ye davet edilen Sürmeli, son günlerde ortaya atılan bazı iddialar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Medyaya yansıyan bazı haberlerdeki karbonmonoksit gazı ve hava girdabı iddialarına yanıt veren Sürmeli, helikoptere en yakın uçakların eldeki radar kesitlerine göre 28 buçuk kilometre mesafede olduğunu ve bu durumun iddiaları boşa çıkardığını söyledi.
Uçaklara ilişkin radar kayıtlarının elde olduğunu ifade eden Sürmeli, “Bazı haberlerde kazaya hava girdabının neden olduğu algısı yaratılmış. Ancak bu teknik olarak mümkün değil. Çünkü helikoptere en yakın uçağın mesafesi 28 buçuk kilometre. Elimizdeki radar kayıtlarında bu mevcut. Yani 28 buçuk kilometreden hava girdabı oluşması kesinlikle mümkün değil. Bir diğer iddia ise ölenlerin kanlarında karbonmonoksit gazına rastlanması. 28 buçuk kilometre uzaktaki bir uçağın egzoz gazı nasıl olur da bu kişileri etkiler. Bunun teknik olarak yorumlanması ancak şu şekilde olur. Merhum Yazıcıoğlu’nu taşıyan helikopterin kızakları üzerine sert bir iniş yaptığını biliyoruz ve indiğinde de motoru bir süre çalışmaya devam etti. Kaza yerinde helikopter üzerinde yaptığımız incelemeler helikopter içerisindeki kişiler de ancak bu motorun egzozundan çıkan gazdan etkilenmiş olabilir” diye konuştu.
Bu tür spekülatif haberlerle davanın sulandırılmaya çalışıldığını öne süren Sürmeli, “Bu haberlerin maksadını anlamak mümkün değil. Ama bu durum bende davanın sulandırılmaya çalışıldığı algısı oluşturuyor. Ben de bu davanın aydınlığa kavuşmasını istiyorum. Bunun için de tüm bildiklerimi Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na anlattım. Elimdeki tüm bilgileri paylaştım. Bu paylaşımlardan savcının son derece memnun olduğunu bizzat kendisinden işittim. O nedenle kafa karışıklığına neden olacak bu tür şeylerden uzak durmak gerek” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi