Dünyada dondurması ile ünlü iki ülke olan Türkiye ve İtalya’nın “Dondurma Kardeşliği” düşüncesiyle başlayan birlikteliği kültür, turizm, üniversiteler arası işbirlikleri, proje ortaklıkları ve ileriki aşamalarda ticari işbirliklerine dönüşecek.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından uygulanan “Şehir Eşleştirme Programı” kapsamında, Türkiye’den 30 AB ülkesi ile eşleşen 20 şehirden biri olan Kahramanmaraş’ın eşleştiği İtalya’nın Portici kentinden gelen heyetle dondurmanın yanı sıra başka alanlarda da işbirliği yapılabileceği fikri oluştu.

Konuk heyette yer alan Portici Belediyesi Başkan Yardımcısı Aniello Pignalosa, Portici şehri Finans Departmanı Başkanı Salvatore Nacarlo, AB İşleri Danışmanı Simoned'Antonio ile Kent Konseyi Üyesi Pasquale Sannino'nin katılımıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO) değerlendirme toplantısı düzenlendi.

YENİ İŞ FİKİRLERİ OLUŞTU
Toplantıya katılan Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, eşleştirme programında, dondurma üzerinde eşleşme yapılabileceği düşünülse de İtalya’ya yaptıkları ziyarette oluşan yeni işbirliği fikirlerinin İtalyanların iade-i ziyaretlerinde netleştiğini söyledi.

Vali Yardımcısı Dr. Erkan Bulgan, “Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz iş ziyareti sırasında yapılan gözlemler neticesinde her iki tarafta da daha çok kültür, turizm, üniversiteler arası işbirlikleri, proje ortaklıkları ve ileriki aşamalarda ticari işbirlikleri yapılabileceği kanaati oluşmuştu. İtalyan heyetin iade-i ziyaretinde bu fikir daha da netlik kazandı” dedi.

KENT EKONOMİSİ TANITILDI
Bulgan, İtalyan heyetin ziyaretinde yeni iş alanları fikirlerinde mutabık kalındığını ifade ederek, “Bu ziyarette, dondurma başta olmak üzere şehrin ticaretinde önemli rol oynayan sektörler hakkında bilgiler verildi. Bu kapsamda fabrika ziyaretleri yapıldı. Ayrıca şehrin önemli tarihi ve turistik mekanları tanıttık” dedi.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise, Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde gerçekleştirilen projelerin tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması ve halk nezdinde AB’ye üyelik sürecimizin daha sağlıklı anlaşılabilmesi amacını taşıdığını anımsattı.

Karaküçük, heyete kenti tüm yönleriyle tanıtmak için geniş çaplı organizasyon düzenlendiğini belirterek, “Kahramanmaraş ile Portici kenti arasında birçok alanda işbirliği fikrinin oluşması kentimiz adına sevindirici” dedi.

Kaynak: IHA
Editör: Haber Merkezi