Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan, sürekli hastalığı olan ehliyet alamayacak.Alkol ve uyuşturucu bağımlıları sürücü belgesi alamayacak. Kalp damar hastalarına doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.


“Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından yapılacak ve sağlık raporu düzenlenecek.
 
Kimlere verilmeyecek?
 
Yönetmelikte sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şöyle sıralandı:
 
- Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı)
 
- Bunama.
 
- Dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması.
 
- Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler.
 
- Uyuşturucu veya uyarıcı maddelere bağımlı olanlar veya bağımlı olmasa da düzenli olarak kullananlar.
 
2016’da yürürlükte
 
- Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlar.
 
- Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek.

Editör: Haber Merkezi