Emekli öğretmen Tan, bahçesinde bu yıl ürün veren badem ağacında daha önce hiç görmediği bir meyveyle karşılaştı. Meyveye bademle şeftali aroması dolayısıyla "Badtali" adını veren Tan yaptığı açıklamada, ilk defa ilginç bir meyve çeşidiyle karşılaştığını söyledi.
Daha önceki yıllarda badem veren ağacın yapraklarının bu yıl normalden farklı ve daha büyük olduğunu dile getiren Tan, meyve zamanı geldiğinde ağaçtakilerin bademe benzemediğini fark ettiğini, şeftali ile badem karşımı bir tür olduğunu gördüğünü anlattı.
 Meyvenin şeftaliye benzediğini fakat normal şeftali gibi "etli" olmadığını belirten Tan, şunları kaydetti:
"Ağaçlarla ve doğayla çok fazla zaman geçirdim. Fakat bu zamana kadar hiç şeftali çekirdeğinin tatlı olduğuna rastlamadım. Sadece bu ağaçta ürün veren ve adını 'Badtali' koyduğum meyvenin çekirdeği herkes tarafından bilinen kayısı çekirdeği gibi tatlı. Zaten en çok bu beni şaşırttı. Aroması da badem ve şeftali karışımı bir şey. Badem ağacı, şeftali ağacına göre daha erken çiçek açar ama nasıl olmuşsa bir araya gelerek tozlaşmışlar ve bu türü meydana getirmişler."
Tan, bahçesinde oluşan yeni türün korunması gerektiğini ifade etti. 
 
- "Meyve atasına çekmiş”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ise badem ve şeftali ağaçlarının aynı ırktan olduğunu söyledi.

Bademin, botanik açıdan şeftali, kiraz ve erikle aynı familyada yer aldığını dile getiren Sütyemez, "Afşin'deki badem ağacında çıkan meyvede yaşanan durum, familyaları aynı olduğu için bir geriye dönüş yaşanmış. Bu meyve, aslında atasına çekmiş diyebiliriz. Bu durum, çok sık olmasa da ara sıra görünen bir olaydır" değerlendirmesinde bulundu.
Editör: Haber Merkezi