Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın dikkat çektiği 7.2 milyar dolarlık doğalgaz ithalatına alternatif olacak yerli kömür için en kritik adım atıldı. Afşin Elbistan'a özel finansman modeli de ithal bağımlılığına yerli neşter vuracak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yer altı kömür üretim miktarını artırmak için önemli projeler yürütüyor. Bu projenin başında ise Afşin-Elbistan kömür havzası geliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın "Enerjide artık yerli kaynaklara önem vereceğiz" açıklamasının ardından hem hareket planı hem de bu planı destekleyecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı "genelge" masaya geldi.

İthal enerjiye "yerli" neşter!

2015 yılında 32 milyar dolara ulaşan Türkiye'nin cari açığının 7.2 milyar dolarına neşter vuracak olan yerli enerji hamlesine ilişkin genelge, Onuncu Kalkınma Planı'nda (2014-2018) yenilenebilir ve yerli kömür başta olmak üzere tüm yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması konusunda atılacak adımlara ilişkin önemli kararlar içeriyor. Enerji yatırımlarının çokça şikayet edilen bürokratik sürecini hızlandıracak adıma göre, kamu ve özel sektör tarafından yapılacak yatırımların izin süreçlerinin takibi, denetimi ve koordinasyonunu sağlamak, özel sektöre açılacak linyit sahaları ile rödovans usulüyle yeni ihale edilecek sahalara yapılacak üretim tesisleri dahil bütün elektrik üretim ve iletim tesislerinin yatırım sürecini hızlandırmak üzere; "Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu" oluşturuldu.

Uygulama da "Titizlikle" Takip Edilecek
Genelgede; Kurul'un çalışmasını destekleyecek bazı alt kurulların da çalışma esasları belirlendi. Buna göre Kurul tarafından ihtiyaç duyulması halinde alt komite, danışma veya çalışma grupları oluşturulabilecek. Kurul toplantılarına konuyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcileri de davet edilebilecek.
Kurul'un çalışma usül ve esasları, yıllık toplantı sayısı ile toplantı zamanları Kurul tarafından belirlenecek.
Sekreterya hizmetleri, alınan kararların uygulanmasının takibi ve koordinasyonu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Genelgede "Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu tarafından yürütülecek çalışmalarda ve alınan kararların uygulanmasında ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardım bütün kurum ve kuruluşlarca titizlikle sağlanacaktır" ifadesi de yer alıyor.

Kömürün daha çevre dostu olarak tüketilmesi ve değişik kullanım alanlarının oluşturulması için de Ar-Ge çalışmaları geliştirilirken, bu projeler sayesinde düşük kalorili kömür rezervlerinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

32.5 milyar metreküplük doğalgaza denk

Türkiye’nin kömür stratejisine göre, elektrik üretiminde yerli kaynaklardan biri olarak kullanılan linyitten elde edilebilecek enerji üretim potansiyelinin yaklaşık 25 bin megavat seviyesinde bulunduğu öngörülüyor. Bu kapasitenin devreye alınmasıyla yaklaşık 7.2 milyar dolar karşılığı olan 32.5 milyar metreküplük doğalgazdan elde edilebilecek elektrik üretimi sağlanabilecek.

2016 bütçe sunumuna göre, yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına teşvik uygulanmasının izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenmesi yönünde çalışmalar yapılacak.

Afşin Elbistan'a Özel Finansman Modeli
2016/6 sayılı genelge, aynı zamanda Enerji Bakanlığı'nın dün ve bugün gündemde olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2016 Yılı Bütçe Sunumu'nda yer alan yerli dönüşüme ilişkin en önemli uygulama adımı olarak kabul ediliyor. Bakanlığın sunumunda, yer altı kömür üretim miktarının artırılması için yürütülen projeler, kömürün daha çevre dostu olarak tüketilmesi ve değişik kullanım alanlarının oluşturulması için geliştirilen Ar-Ge çalışmaları yer alıyor, ayrıca Afşin Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer kömür rezervlerinin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması da bakanlığın hedefleri arasında yer alıyordu. Bu projeler sayesinde düşük kalorili kömür rezervlerinin de ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin kömür stratejisine göre, elektrik üretiminde yerli kaynaklardan biri olarak kullanılan linyitten elde edilebilecek enerji üretim potansiyelinin yaklaşık 25 bin megavat seviyesinde bulunduğu öngörülüyor.

2016 bütçe sunumuna göre, yerli kömürlere dayalı elektrik üretim tesisi yatırımlarına teşvik uygulanmasının izlenerek ihtiyaçlara göre güncellenmesi yönünde çalışmalar yapılacak.

Ayrıca, yerli kömür aramalarına hız verilerek, Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi için özel bir finansman yöntemi geliştirilmesi ve uygulanması da kömürle ilgili gelecek dönemde gerçekleştirilmesi planlanan hedefler arasında bulunuyor.

Kamunun elindeki linyit yakıtlı termik santrallerin rehabilite edilmesi hedeflenirken, geçen yıl 35 milyar kilovatsaat olan yerli kaynaklı elektrik üretiminin, ilk aşamada 2018 itibarıyla 57 milyar kilovatsaate çıkarılması için çalışmalar planlanıyor.

 

Editör: Haber Merkezi