AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) termik santral yatırımlarına karşı olarak verdiği önergeyle ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Türkiye'deki eski santrallerin 2019’a kadar çevreye uyumluluk noktasında çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Dilipak, enerji yatırımlarının istihdamı artıran önemli bir faktör olduğunu söyledi.

ürkiye’nin uzun yıllardan beri gerçekleştirmek istediği termik santral, HES ve nükleer santral yatırımlarına karşı yaygara koparıldığını belirten Dilipak, şunları söyledi:

 “Dünya son iki asırdır enerji mücadelesine sahne olmaktadır. Bu enerji rezervlerini kullanmak isteyen ülkeler, bölgemizde oynadığı oyunlar aşikârdır. Aynı şekilde bugün Afrin’de yaşanan olayların da esasında temeli budur. Şehitlerimizi rahmetle anarken gazilerimize acil şifalar diliyorum, bu savaşta kahraman Mehmetçik’imize de muzafferiyet diliyorum. Enerji tabii ki günümüzün zaruri ihtiyacı. Bu konuda enerjiye hâkim olamayan ülkeleri geri kalmış ülkeler kategorisinde değerlendirebiliriz. Bugün hayatımızın en vazgeçilmez öğeleri içerisinde elektrik enerjisi yer alır. Bugün CHP’nin vermiş olduğu önergede, mevcut termik santrallerimizin mübalağalı bir şekilde güya zararlarıyla ilgili açıklamalar olmuş. Tabii, biz bu zihniyeti tanıyoruz. 1990’lı yıllarda Cumhurbaşkanımız Belediye Başkanı olduğunda, ilk günlerden itibaren doğal gazı İstanbul’da yaygınlaştırmayı birinci önceliğe aldığımızda, baktığımızda “Yollara bomba döşüyorsunuz.” dediler. Aynı şekilde, hidroelektrik santralleri yapmaya başladığımızda “Doğayı kirletiyorsunuz, tabiatı tahrip ediyorsunuz.” dediler. Aynı şekilde, rüzgâr enerjisi santrallerinde de bunları yaşadık, kuş yoludur veya başka bir şeydir. Yani şu anda sadece GES’ler konusunda bir şeyler söylenmedi. Nükleer santraller konusunda da hakeza aynı yaygarayı koparıyorlar.”

Türkiye’deki termik santrallerin çevreye uyumluluğunun sürekli denetlendiğini kaydeden AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Uğur Dilipak, “Tabii, bu enerjiyi kolektif bir şekilde değerlendirdiğimizde, değerli arkadaşlar, biz yeni enerji politikamızda “Millî enerji, güçlü Türkiye.” politikamızı yaygınlaştırmaya başladık. Tabii, burada Sayın Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın söylediği gibi, Türkiye'de eski santraller vardı ve bu santrallerle ilgili 2019’a kadar çevreye uyumluluk noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Aksi takdirde de Enerji Bakanımızın söylemiyle “Bunlarla, çevreye uyum konusunda çalışmayan santrallerle külahları değişeceğiz.” Tabii, yeni nesil kontrol sistemleriyle il çevre müdürlüklerimizde yedi gün yirmi dört saat esasına göre bu çalışmalar devam ediyor. Herhangi bir fabrikanın veya herhangi bir enerji santralinin bu konularda çevre, Avrupa Birliği normlarına uygun olmayan şekilde herhangi bir emisyon değerleri ölçülürse anında müdahale ediliyor. Yani, burada kontrol tamamen sağlanıyor” dedi.

Dilipak, konuşmasını, “Şu anda özel sektörde 5-6 kadar santralimizde sıkıntı var. Tabii, bunlara da 2019 yılı sonuna kadar müsaade verdik. Türkiye’nin bin megavat başına düşen yıllık yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırımları oluyor. Bu yatırımlar da ülkemizde istihdamı artırıyor ve bu yatırımlarla birlikte Türkiye’de doğal gaz karşılığı olarak 300-400 milyon dolarlık tasarruf sağlanıyor” cümleleri ile tamamladı.

Editör: Haber Merkezi