Türkiye, Bakanlar Kurulu'nun kararı ile ertelenen kış saati uygulamasına 8 Kasım 2015 Pazar günü saatlerin 04.00’ten 03.00’e alınmasıyla geçmiş olacak.

Dünyanın 25 Ekim’den itibaren uygulamaya başladığı kış saatine Türkiye’de seçimler nedeniyle 8 Kasım’a ertelenen uygulama bugün başlayacak. Kış saati uygulaması nedeniyle bu gece yatarken saatlerinizi 1 saat geri almayı unutmayın.
25 Ekim'de yapılması gereken saat değişikliği, 8 Kasım 2015’te gerçekleştirilecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu. Bu yıl yaz saati uygulamasının 1 Kasım'da yapılan genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da yapılması yönünde Bakanlar Kurulu kararı alınmıştı. Alınan karar doğrultusunda 15 günlük erteleme 8 Kasım’da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak. Böylece Türkiye’deki saatler dünya saatiyle uyumlu hale getirilecek. Özellikle bilgisayar kullanıcılarının ve akıllı telefon kullananların yaklaşık 15 günlük geçiş dönemindeki manuel saat değişikliklerini yapması ve ayarlarını 25 Ekim’deki ayarlara getirmeleri gerekiyor.

 

Saatler neden geri alınıyor?

 

Yaz günlerinde gün ışığı, yani aydınlık saatler çok daha uzun olmasına rağmen hala tasarruf için saatlerin niçin bir saat ileriye alındığı çoğunlukla anlaşılmaz. Bunun en kısa açıklaması gece zamanını da gündüze katmaktır. Kış aylarında standart zaman uygulanır. Ancak yaz günlerinde çok uzun aydınlık geçen bir zaman süresi vardır. Amaç bu sürenin başlangıcını ileri kaydırarak, akşam olma süresini bir saat uzatmaktır. Yaz günleri hava çok erken aydınlanır. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.
Editör: Haber Merkezi