Afşin’de, arpa ve buğday hasadı için biçerdöverler tarlalara girdi.

Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, ilçede arpa ve buğday hasadının başladığını belirterek, gerekli kontrollerin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi.

Kıraç arazide dekar başına 350 ile 400 kilogram arpa hasadı alındığını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, üretimin ve kalitenin arttığını dile getirdi.

İlçe Müdürlüğü olarak dane kayıplarının engellenmesi ve çiftçimizin mağdur olmaması için arazilerde kontroller yapmaya devam ettiklerini söyleyen Kurt, “Arpa hasatlarımızın yanı sıra kıraç arazilerimizdeki buğday hasatlarımız da yavaş yavaş başladı. İlçe müdürlüğü olarak arazide kontrollerimizi yapıyoruz. Kontrollerimizde özellikle dikkat ettiğimiz hususlardan bir tanesi yangın söndürme tüplerinin olup olmadığı, biçer döver belgelerinin olup olmadığı, dane kaybı yaşanıp yaşanmadığı olmakta.” dedi.

Kurt, çiftçilere bereketli bir hasat dileyerek, en ufak bir şikayetlerinde, İlçe Müdürlüğü olarak hizmetlerinde olduklarını belirtti.

Anız yakma uyarısı

Buğday veya arpa hasadının ardından anızların yakılmasının tarlaya ve doğadaki canlılara çok ciddi zarar verdiğini ifade eden Kurt, konuşmasında şunları söyledi:

“Çiftçilerimizden ricamız ise biçerdöverden sonra anızlarını yakmaması. Çiftçilerimizden anız yangınlarının önüne geçmek için, toprağın kalitesinin bozulmasını engellemek, bazı mikro organizmaların ve canlıların ölmesini engellemek, biçilmeyen tarlalara zarar gelmesini engellemek için anız yakmamalarını rica ediyoruz.   Bu hem toprağın yapısını bozmakta, hem de kendilerine zarar vermekte. Belki kısa vadede zararı göremeyecekler ama 10-15 yıl sonra karşılarına toprak kalitesinin düşmesi gibi çok ciddi zarar olarak çıkacağını bilinmesini istiyoruz. Üstüne basa basa tekrar vurgulamak istiyorum lütfen anız yakmayın. Anız yangınlarında ise gerek jandarmaya gerek ilçe Müdürlüğümüze müracaatların yapılmasını istiyoruz. Tekrardan bu vesileyle tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl diliyor bereketli bir hasat sıcağı diliyorum.”

Editör: Haber Merkezi