Turizm pazarını çeşitlendirmek üzere, tur operatörleriyle ve acentlerle birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Rusya pazarını kaybetmek istemiyoruz ancak bu bizim turizm sektörümüzün Rusya'ya bağımlı olduğu anlamına da gelmiyor. Alınması gereken önlemleri, tedbirleri netleştirdik ve Sayın Başbakanımız da bunları önümüzdeki günlerde açıklayacak" dedi.
Konuk olduğu Habertürk canlı yayın programında, müze zamlarına ve yaşanan Rusya gerginliğinin Rus turist rakamlarına nasıl yansıyacağına yönelik soruları yanıtlayan Bakan Mahir Ünal şunları söyledi:

"Nisan 2014 tarihinden bugüne kadar müze ve ören yerlerinin giriş ücretlerinde herhangi bir fiyat ayarlaması yapmadık. Ancak, 1 Nisan 2016 tarihinden geçerli olmak üzere 325 müze ve ören yerine ilişkin bir düzenleme yapacağız.

Şimdi bu 325 müze ve ören yerimizin zaten yüzde 38'i ücretsiz. Yüzde 38'i 5 lira, yüzde 12'si 5 lirayla, 10 lira. Yüzde 7'si 10 lirayla, 20 lira. Yüzde 4'ü 20 lirayla, 30 lira. Yüzde 1'i 30 lirayla, 40 lira aralığında olacak. Şu anda biz 6,5 milyon müze kart dağıttık. Dolayısıyla, müze kart üzerinden zaten müze ve ören yerlerine ilişkin çok ciddi bir avantaj sunuyoruz. Yani 40 lira ödeyerek bir müze kart satın alıyorsunuz ve müze kart üzerinden biz müze ve ören yerlerinin ziyaretiyle ilgili iki defa ücretsiz giriş olmak üzere ve aynı zamanda da fiyat artışlarından etkilenmeden müze kart üzerinden bunu yapabiliyoruz."

"RUS TURİSTİN GELMEMESİ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Öte yandan, Rusya ile yaşanan kriz sebebiyle önümüzdeki yaz dönemi ülkeye Rus turistlerin gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Ünal, "Rus turistin gelmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Şu anda tabii rezervasyonların yapıldığı bir dönem. Tur operatörlerinin, seyahat acentelerinin şu anda rezervasyonlarını aldığı, bütün dünyada sezona hazırlık anlamında süreçlerin devam ettiği bir dönemdeyiz. Sektörde var olan, herkes rahat olsun. İlk günden itibaren biz bu konuda alınması gereken bütün tedbirleri alıyoruz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde sektör temsilcileriyle Antalya'da bir ara geldiklerini hatırlatan Bakan Ünal, "Zaten bizim daha önceden aldığımız tedbirler vardı ve konuyu Bakanlar Kurulu'nda hızlı bir şekilde ele aldık. Daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulunda konu gündeme geldi, tekrardan Sayın Başbakanımızla dün Sayın Mehmet Şimşek'le beraber bir toplantı yaptık.

Bugün tekrardan Ekonomi Koordinasyon Kurulu yaptık, yine Sayın Mehmet Şimşek'in başkanlığında. Alınması gereken önlemleri, tedbirleri netleştirdik ve Sayın Başbakanımız da bunları önümüzdeki günlerde açıklayacak. Sektör rahat olsun" şeklinde konuştu. Rus turistin Türkiye'ye gelmeme ihtimalinin Türkiye turizm sektörüne yönelik etkilerinden de bahseden Bakan Ünal şunları söyledi:

"TEDBİRLERE ÖNCELİKLE ANTALYA'DAN BAŞLADIK"

"Rus turistin sektördeki etkisi yüzde 10, yani her yıl Türkiye'ye 4 milyonun üzerinde Rus turist geliyor. Ve bu Rus turistlerin de yüzde 75'i Antalya'yı tercih ediyor. Bizim turizm başkentimiz Antalya olduğu için öncelikle Antalya özelinde önlemlerimizi, tedbirlerimizi aldık. Daha sonra tur operatörleri ve seyahat acenteleri düzeyinde tedbirlerimizi aldık. Öte yandan Sayın Başbakanımız, daha önce verdiğimiz uçak başı 6 bin dolar yakıt desteği kapsamının genişleterek devam edeceğini zaten açıklamıştı.

Aynı şekilde Kredi Garantilendirme Fonu çerçevesinde geçen gün Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı ve bizim söylediğimiz bazı tedbirler daha vardı. Şimdi bunların tamamı, yakıt desteğinin nasıl uygulanacağı, önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımız, kapsamlı bir şekilde açıklayacak. Peki, biz ne yapıyoruz? Biz öncelikle Rus pazarını kaybetmek istemiyoruz. Ama bu bizim turizm sektörümüzün Rusya'ya bağımlı olduğumuz anlamına da gelmiyor. Biz hızlı bir şekilde şu anda pazarı çeşitlendirecek ve Türkiye'ye gelecek, farklı destinasyonlardan gelecek turistlerle ilgili hem tur operatörleri, hem seyahat acenteleri düzeyinde görüşmelerimizi ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

"HİNDİSTAN PAZARI'NIN YILDIZI YÜKSELİYOR"

Sektörle tekrar bir araya gelip, şu ana kadar telafi edici tedbirleri tamamladık. 20 gün içerisinde bakanlık olarak, muhtemel bir krizin ortaya çıkaracağı sorunları telafi edecek tedbirlerimizi şu anda tamamladık. Şimdi bundan sonra tekrardan hızlı bir şekilde sektör temsilcileriyle biraraya gelip bir seferberlik başlatacağız. Bunun da startını Sayın Başbakanımız verecek. Yani Çin'den Hindistan'a, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika'ya kadar biz her pazarda bir şekilde var olacağız. Şunu unutmayalım: Pakistan'daki insan da tatil yapıyor, Afganistan'daki insan da tatil yapıyor, Cezayir'deki insan da tatil yapıyor. Mesela Hindistan'da 300 milyonluk bir potansiyel var ve yavaş yavaş Hintliler düğünlerini yapmak için Antalya'yı tercih ediyorlar. Yine aynı şekilde 2013'ten itibaren biz Çin pazarına çok hızlı bir şekilde girdik. Mesela 2013'te 189 bin kişi geldi Türkiye'ye, 2015'te bu 269 bine çıktı, bunu hızlı bir şekilde yükseltiyoruz. Yani, iyi bir destinasyon yönetimiyle biz hem Çin'den, hem Hindistan'dan, hem Ortadoğu'dan, bu konuda Türk Hava Yolları'yla beraber çalışarak, tur operatörleriyle görüşerek, mesela önümüzdeki günlerde Hollanda'da bir turizm fuarı var, oraya katılacağız.

Sektörle birlikte şu anda önümüzdeki haftadan itibaren bir seferberlik başlatıp, hem tanıtım anlamında, hem pazara vereceğimiz destekler anlamında, hem de turizm sektöründeki yatırımcıların risklerini telafi edecek tedbirler anlamında ilgili bütün çalışmalarımızı tamamladık ve önümüzdeki haftadan itibaren bu konuda bir seferberlik başlatacağız."
Editör: Haber Merkezi