Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bundan önceki dönemlerde olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de yatırımların çevre ile uyumu en önemli önceliğimiz olacak” açıklamasında bulunarak, hayata geçirilecek yeni termik santraller başta olmak üzere tüm yatırımlarda çevreye olabilecek olumsuz etkiyi minimuma indirecek, en yeni teknolojideki filtrelemelerin projelerde uygulanacağını söyledi.

Elbistan ­Afşin bölgesi, barındırdığı 4,5 milyar ton düşük kalorili linyit kömürü ile termik santral yatırımları noktasında Türkiye’nin gözünün çevrildiği noktaların başında geliyor. Yaklaşık 3000 MW kurulu güce sahip iki termik santralin faaliyette bulunduğu bölgede, ikisi özel sektör ve üçü de kamu yatırımı olmak üzere 5 santral daha kurulması planlanıyor. 30 yıldan fazla bir süredir baca gazı filtresi olmadan çalışan Afşin­ Elbistan A Termik Santrali’nin çevreye ve doğaya verdiği zararla karşı karşıya kalan bölge insanı, yeni santrallerin bölgede yaşamı daha da zorlaştıracağı görüşünde birleşiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Berat Albayrak da, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yeni termik santral yatırımlarının çevreci teknolojiye sahip olacağını vurgulayarak vatandaşların bu konudaki duyarlılığına dikkat çekerek, "Hem ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacağız hem doğal kaynaklarımızı sonuna kadar kullanacağız hem de çevreyle barışık bir Türkiye’ye yatırım yapacağız” diye konuştu.

Gelecek 10 yıllık periyotta enerji talebinin yaklaşık 2 kat artacağını düşünüldüğünde Türkiye’nin çok önemli bir yatırım ihtiyacı ile karşı karşıya olduğunun görüldüğünü ifade eden Bakan Albayrak, “Biz bu yatırımları dışa bağımlılığı azaltacak, yerli ve yenilebilir kaynakları azami ölçüde kullanacak ve bunların yanında yabancı teknolojiye bağımlılık oluşturmayacak bir strateji ile ele alıyoruz. Burada en büyük hassasiyetimizin de çevre duyarlılığı olduğunu vurgulamak isterim. Bundan önceki dönemlerde olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de yatırımların çevre ile uyumu en önemli önceliğimiz olacak. Bu kapsamda başta hayata geçireceğimiz yeni termik santraller olmak üzere, tüm yatırımlarda çevreye olabilecek olumsuz etkiyi minimuma indirecek en yeni teknolojideki filtrelemeleri projelerimizde uygulayacağız. Hali hazırda işletme halindeki santrallerimizin de bu teknolojilere hızla geçmesi için çalışmaları hayata geçireceğiz. Bunun yanında zaten çevre etki değerlendirme (ÇED) süreçlerine tabi olan yatırımlarımızın AB standartlarında çevre duyarlılığı ile yürütülmesine devam edeceğiz”

açıklamasında bulundu. "Öyle ki bu büyümeyi küresel enerji piyasalarındaki krizlerin yanında çevremizde yaşanan büyük bölgesel krizlere rağmen gerçekleştirdik" diyen Bakan Albayrak, şöyle devam etti: "Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi, ticarette önemli bir ortağımız olan Irak'ta DAEŞ terör örgütünün eylemleri ve Suriye'de yaşanan, her geçen gün insanlığın yüreğini parçalayan iç savaşın bölgedeki enerji işbirliğine ve bölgenin arz güvenliğine etkisine hep birlikte şahit olduk. İşte böylesine bir ateş çemberi içinde çok şükür ülkemizin ve milletimizin enerji ihtiyacını karşıladık. Yaşadığımız bu süreçler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sorumluluğunu bir kat daha artırırken özellikle arz güvenliği noktasında omuzlarımızdaki yükü de net bir şekilde ortaya koymaktadır."

Bölgenin içine düştüğü durumun ve yaşanan gerilimlerin yakın gelecekte kesin bir çözüme kavuşmasının zor göründüğünü dile getiren Albayrak, öte yandan, önümüzdeki on yılda enerji talebinin 2 kat artmasının gözle görünür bir gerçek olduğunu vurguladı. Albayrak, "Bütün bunlarla birlikte Türkiye'nin arzu ettiği büyümeyi yakalaması için ihtiyacı olan enerji alanındaki büyüme hedeflerimizden asla vazgeçmiyoruz. Bu büyümeyi dışa bağımlılığı azaltarak, yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami ölçüde yararlanarak, rekabetçi, şeffaf, tüketiciyi koruyan ve çevresel sürdürülebilirliği dikkate alan bir yaklaşımla karşılamayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı. Albayrak, bakanlığın, ihtiyaç duyulan enerji arzının sağlanması için gerekli stratejiyi belirlerken ilgili kurumlar ve özel sektör işbirliğiyle önemli proje ve yatırımların hayata geçmesi için uğraş verdiğini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi