Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Afşin’de tespit edilen bakır madeninin ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Afşin’in Hüyüklü ve Nadır Mahalleri arasında yaklaşık 1 milyar tonluk rezervi ile Türkiye’nin en büyük bakır madeni sahasını bulmuştu.

Yaklaşık 1 milyar ton rezervi bulunan maden sahasının kesin olmayan rakamlara göre 100 yıllık bir işletme kapasitesinin olduğu belirtilirken, söz konusu bakırın ülke ekonomisine katkısının da 20 ila 30 milyar dolar arasında olacağı ifade ediliyor.

MTA, sahadaki rezerv tespit ve sondaj çalışması ardından bu sahayı Maden İşleri Genel Müdürü’ne devretti.  Maden İşleri Genel Müdürlüğü, madenin ülke ekonomisine kazandırmak için çalışmaları sürdürüyor.

Konu hakkında bilgi yazılı bilgi veren Maden İşleri Genel Müdürlüğü çalışmaların devam ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Genel Müdürlüğümüz kayıtlarında yapılan incelemede; sözü edilen madenin ER:330022 sayılı Havza ve Kuşak Madenciliği için oluşturulan saha içerisinde kaldığı, anılan sahanın Bakanlı Makamının 24.02.2013 tarih ve 12 sayılı oluru ile oluşturulduğu, 3213 sayılı Maden Kanununun 7 ve 47. maddeleri ile Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinin 102. maddesi kapsamında havza ve kuşaklarda belirlenmiş olan madenlerin, havza niteliği, tüketim alanı, tesis planlaması V üretim yöntemi gibi etkenlerde dikkate alınarak IV. Grup maden olarak ruhsatlandırılması ve/veya ihale yoluyla ülke ekonomisine kazandırılması planlanmış olup, 24.02.2013 tarih ve 12 sayıl Bakanlık Makamı oluru doğrultusunda sözü edilen madenin ülke ekonomisine kazandırma çalışmaları devam etmektedir. “dendi.

“Ülke Ekonomisine En Kısa Sürede Kazandırılacak”

Ülke ekonomisine en kısa sürede kazandırılacağını ifade eden Maden İşleri Genel Müdürlüğü, “ Bilindiği üzere madencilik sektörü, insan ve toplum hayatında vazgeçilmez bir yer tutmakta olup, tarih boyunca gelişmiş ülkelerin sahip oldukları teknoloji ve refah düzeyine ulaşmalarında e etkin rol oynayan sektörlerin başında gelmektedir. Günlük yaşamımızın neredeyse her alanında madencilik sektörü tarafından üretilen hammaddenin başta imalat olmak üzere çeşitli sektörlerde işlenmesi neticesinde üretilen ürünler kullanmaktadır. Başta imalat, enerji ve inşaat sektörü olma üzere, ilaç, gübre, boya, otomotiv, madeni eşya, kimya, çimento, cam, kimya v.s. gibi neredeyse her sektörün hammadde ihtiyaçlarını madencilik sektörü karşılamaktadır. Madencilik sektörü, gere ekonomiye doğrudan yaptığı katkılar, gerekse imalat, enerji ve inşaat sektörleri ile bunların al kollarına sağladığı girdiler nedeniyle ülkemizin ekonomisinde özel bir öneme sahiptir. Sektörle arasında en yüksek katma değer ve istihdam yaratma kapasitesine sahip olan madencilik sektörü daha çok kırsal alanlara yakın yerlerde gerçekleştirildiği için kente olan göçü önlemekte ve yarattığı katma değer ve istihdam ile bölgesel kalkınmayı hızlandırmaktadır. Söz konusu maden Bakanlığımızca bu bilinçle değerlendirilmiş olup, ülke ekonomisine en kısa sürede kazandırılmasa planlanmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi