Esnafa KOSGEB Destekleri anlatıldı

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kahramanmaraş İl Müdürlüğü işbirliğinde, müteşebbislere KOSGEB Genel Destek Programı hakkında bilgilendirme semineri düzenledi.
 

Afşin TSO toplantı salonunda düzenlenen programda konuşma yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, KOSGEB desteklerinden bütün müteşebbislerin yararlanması gerektiğini ifade etti.

15 bin KOBİ ile sınırlı tutulan 50 bin liralık sıfır faizli KOSGEB kredisinin genişletilmesi için çalışmaların yapıldığına değinen Can, " Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, esnafa üç yıl vadeli 50 bin TL'ye kadar sağlanacak kredide 15 bin sınırına karşın 250 bin kişinin başvuru yaptığını belirtti ve şartları elverenlerin bu kredi imkanından yararlandıracaklarını söyledi. Bu esnafımıza güzel bir müjde oldu. Yeni sistemde şartları sağlayan işletme sahiplerine kredi verilmesi öngörülüyor. Müjdeli haber ekonomiye can suyu olacak." dedi.

KOSGEB'in sadece kredi vermekle yükümlü bir kurum olmadığına değinen Can, " KOSGEB kurumumuzun esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza faydaları çok fazla. Alanı da çok geniş. Bu hizmetlerini anlatmak için KOSGEB uzmanımız aramızda, sizlere KOSGEB'den nasıl yararlanılır, bunları anlatacak. Müteşebbislerimizin, devletimizin verdiği imkanlardan faydalanması gerekiyor." açıklamasında bulundu.

KOSGEB Uzmanı Yunus Atmalı tarafından verilen seminer dahilinde KOSGEB tarafından sağlanan destekler detaylı bir şekilde katılımcılara aktarıldı

2016 yılında Elbistan’a yaklaşık olarak 1.5 milyon destek aldığını söyleyen KOSGEB Uzmanı Atmalı, Afşin'de bu rakamın 30 bin lirayı bulmadığını ifade etti.

Afşin'in KOSGEB desteklerinden yararlanması için Afşin Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde çalışmalar yapıldığını söyleyen Atmalı, "Afşin'de çeşitli çalışmalar yaptık sağ olsun Ticaret Odası Başkanımız Bekir Sıtkı Can bu konuda öncü oldu girişimcilik kursları açtırdı. Diğer desteklere başvuruldu. Esnaflarımıza 50 bin lira faizsiz kredi ile ilgili bir kırgınlık oluştu. çok yoğun bir başvuru geldi hatta bizim kurumumuzun ön göremediği kadar bir başvuru geldi. Bununla alakalı sayın Başbakanımızda bir toplantıda açıklama yaptı ve bu faizsiz krediden herkesin yararlanması için çalışma yapılacağını belitti. KOSGEB olarak bir çok çağrıya çıktık fakat hiç birine başvuru gelmedi.Bu desteğin tek farkı 50 bini alın istediğiniz yere kullanın dedik. Bundan öncekilerde diyorduk ki makine alacaksanız bunu bize bildirin biz parasını verelim. Ama bize hiç bir talep gelemedi." açıklamasında bulundu.

Afşin’den bu zamana kadar tek firmanın faizsiz kredi aldığını ifade eden KOSGEB Uzmanı Atmalı, " İlçemizde bir firmamız 240 bin lira civarında faizsiz kredi kazandı. Bu bizi mutlu etti. Ama biz anladık ki bu destekler bilinmiyor. Burada bir iletişim problemi var. Daha önce Ticaret ve Sanayi Odası burada kursları düzenledi. Bu bölge için bir şans olan Adana Mersi Maraş’ı kapsayan KOSGEB’le ilgili bir projemiz var. Bu projede ciddi bir bütçemiz var. Yaklaşık olarak 1 milyon Euro gibi bir rakam. Bununla ilgili eğitim düzenlenmesi firmaların toplu halde katılması gibi alanlarda biz destek vermeye açığız. Ama bunların tamamı için talep gelmesi gerekiyor. Bize denmeli ki 20 kişilik bir grubumuz var biz markalaşma konusunda eğitim almak istiyoruz. Bizde size eğitim verecek ve kişileri temin edelim." açıklamasında bulundu.

Seminer, KOSGEB Uzmanı Atmalı'nın müteşebbislerden gelen soruları cevaplandırmasıyla son buldu.

Editör: Haber Merkezi