Afşin-Elbistan A Termik santralinin özel bir şirkete devredilmesiyle ilgili bekleyiş sürüyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Albayrak, bu konudaki görüşünü ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Afşin-Elbistan, Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin İran doğalgazında indirim kararının tüketiciye ne zaman yansıyacağı, nükleer santral gibi konu başlıklarında önemli değerlendirmeler yaptı. 


Yerli enerji konusunda çalışmaların hızlandırıldığını da aktaran Albayrak, "Mevcut maden yasası ihtiyaca cevap vermiyor. İşçi sağlığı ve grizu patlamaları konusunda önlemleri içeren Kömür Yasası hazırlandı. Kömüre dayalı enerji yatırımları yetersiz kaldı gibi bakmamak gerekiyor. Yeni kömür rezervleri bulundu" dedi.

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Albayrak, enerji politikaları ve ülke gündemindeki konulara ilişkin şunları söyledi:


-Afşin Elbistan için muhataplarla tekrar konuşacağız

"Öyle bir kilit nokta ki Afşin Elbistan. Optimum bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. 95'ten bu yana süregelen bir süreç. Zonguldak'taki süreç, kıdem süreci. 4 senede tamamı çözülür mü? Zor. Afşin Elbistan A yargısal bir süreç. Muhataplarla tekrar oturup konuşacağız. Ortak bir menfaatte buluşabilirsek çözeceğiz. Üretim güvenliğiyle ilgili aşmamız gereken sıkıntılarımız var. B'deki sürecin tekrar etmemesi için çalışıyoruz. Çok yoğun bir takvimin içerisindeyiz. İTÜ'den rapor istedik. Kısa sürede çıkacak. Yeraltı suyu ve zemindeki kaymayla ilgili. Bu kesinlikle ve kesinlikle bizim milyonda bir bile riske atamayacağımız bir konu. C ve D'de ayrı bir süreç yürüteceğiz. İhale süreci, yasal süreç, izinler çok önemli. Yatırımcı geldiğinde çok net bir şekilde şunu görmek istiyor; Ben girdim aldım ama beni Ankara kapılarında süründürmeyin, bekletmeyin, oradan oraya koşturmayın. Biz mümkün olduğunca izinler noktasında bir çok konuyu çözüp kamu olarak tabiri caizse kılçıksız bir şekilde yatırımcıya sunalım istiyoruz."

Kömür madenlerindeki güvenlik konusunda da açıklamalarda bulunan Albayrak "Dünyadaki birçok ülkede kömüre dayalı ülkelerde maden yasası değil, başlı başına bir kömür yasası var. Biz çalışmayı başlattık. Bunu da ilk fırsatta gündeme getireceğiz. Mevcut yatırımlarda metan gazı drenajı dahil, iş güvenliği ve işçi sağlığı dahil kömür üretimi konusunda müstakil bir yasa hazırlıyoruz. Dünyadaki işin güvenlik tarafıyla ilgili en yüksek standartları esas alıyoruz" dedi.

Editör: Haber Merkezi