Talimatlarda verilen bilgilere göre ve gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra temizlenme işlemine başlanmalı. Güvenlik için temizleme sırasında mutlaka aletin fişinin çekilmiş olmasına dikkat edin. İç kanalların temizlenmesinin ardından taban için ütü türüne göre özel malzemeler ile temizleme yapabilirsiniz. Ütü tabanını temizlemek için yemeklik tuz ya da kalın tuzlardan yararlanabilirsiniz. Bu yöntem için temiz gazete parçalarının üzerine tuz döküp ütü tabanını ovabilirsiniz. İkinci yöntem olarak ise sirkeli bez ile taban ovmayı deneyebilirsiniz. Evde bulunan malzemelere göre her iki yöntem ile de başarılı sonuç elde edebilirsiniz. Ütü tabanı nasıl temizlenir sorusuna kısaca cevap verdikten sonra ütü özelliklerine göre içlerinin temizlenmesi hakkında kısa bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Buharlı Ütü Nasıl Temizlenir?
Buharlı ütünün temizliğinde en büyük yardımcı su haznesidir. Ütü içinin temizlenmesi için limon tuzu ve limon suyundan faydalanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanılan durumlarda oluşan kireçlenmenin önüne geçmek için düzenli olarak bir miktar limonsuyu ve limon tuzunu karıştırıp ütü içine su hazmesine koyun. Ütüyün ısıtın ve ard arda bir kaç kere ütünün düğmesine basın. Bir süre bekleyip ütünün soğumasını bekleyin ve su haznesini temizleyin. Aynı yöntemi biraz beyaz sirke ve su ile ya da tuzlu su ile de deneyebilirsiniz.

Kazanlı Ütü Nasıl Temizlenir?

Kazanlı ütünün temizlenmesinde de aynı buharlı ütülerin temizlenmesinde kullanılan malzemelerden yararlanabilirsiniz. Biraz beyaz sirke ve aynı miktarda suyu karıştırıp ütünün su haznesine koyun. Ütü içine işlemesi için bir süre bekleyin ve buhar düğmesine basın. Böylelikle ütü içindeki kireçlerin giderilmesini sağlayabilirsiniz. Ütünün tabanı ve kazan bölgesi için de sirkeli su ile ıslatılan bez kullanabilirsiniz. Ütünüzü temizledikten sonra nemli kalmaması için kuru ve temiz bir bez ile kurulayın.

Teflon Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?

Teflon ütü tabanı temizliğinde tabanın zarar görmemesi için kimyasal özellikli malzemeler yerine doğal malzemeler kullanmanız gerekir. Temiz bir bez üzerine bir miktar karbonat ve sirke dökün. Fazla bastırmadan hafifçe ütü tabanını silin ve temizleyin. Ütü tabanında bulunan deliklerde eğer kireçlenme söz konusuysa kulak çöpü bir miktar limon tuzu ve limon suyuna batırıp deliklere sokulur. Bu şekilde düzenli olarak temizliği yapılan ütü deliklerinde kireçlenmenin önüne geçilebilir.

Editör: Haber Merkezi