Afşin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç, araç muayenelerinde uygulanan kusur tablosunda yapılan değişiklikle standartlara uygun olmayan plakalı araçların muayeneden geçemeyeceğini söyledi.

Araç sahiplerinin muayenede mağdur olmamaları için uyarıda bulunan Afşin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç, “Genişliği 11 santimetre, uzunluğu 52 santimetre olacak plakalarda, silik, bold, italik veya kapatma şeklindeki yazı ve rakamlar ağır kusur kapsamında değerlendirilecek” dedi.

Standartlara uygun olmayan plaka takan araçların muayeneden geçmediğini belirten Kabaağaç, “ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce yayımlanan kusur tablosu göre, Hızlı Geçiş Sisteminde (HGS) yanlış ceza yazılmasına da neden olan rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamına alındı.

Söz konusu düzenlemeyle plakalardaki yazı ve rakamların, Karayolu Trafik Kanunu'nun tescil plakaları bölümünde belirtilen 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olmayan plakaların bulunduğu araçlar, TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenesinden geçemeyecek.” Açıklamasında bulundu.

"Merdiven altı plakalar standart dışı"

Kabaağaç, yaptığı açıklamada, plakaların basım ve dağıtımının, TŞOF ve federasyona bağlı odalara verildiğini anımsatarak, merdiven altı yerlerde basılan plakalarda belirlenen standartların dışına çıkıldığını ifade etti.

Sahte plakaların terör olayları, gasp, soygun gibi kötü işlerde kullanıldığını dile getiren Kabaağaç, sahte plaka basan, dağıtan ve aracına takanlara para cezası uygulandığını anımsattı.

TÜVTÜRK fenni muayene istasyonlarında "sahte" olarak nitelendirilen, standartın dışında basılan plakaların birinci derecede ağır kusurlu sayılacağını söyleyen Kabaağaç, "Silik, italik veya bold olarak yazılan, rakam ve harflerin arasında vida olan, ortasındaki boşluğun köşeli şeklinde olması gibi standarta uygun olmayan şekilde plaka takılı araçlar, muayeneden geçmeyecek. Bir defaya mahsus ceza kesilmeyecek araç sahiplerinden plakaların standartlara uygun olarak değiştirmeleri istenecek." ifadelerini kullandı.

Başkan Kabaağaç, aracın kimliği niteliğindeki plakaların, standartların dışında olması halinde otoyol ve köprülerde görüntüleme cihazları tarafından okunamadığına dikkati çekerek, plakalarda standartlara hızlı şekilde geçişin sağlanması amacıyla böyle bir uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi.

Standart dışı basılan plakaların birinci derecede ağır kusurlu sayıldığına dikkati çeken Kabaağaç, şunları kaydetti:

"Hiç kimse rastgele yerde plaka bastırıp aracına taktırmasın. Plakalarda standartlara hızlı şekilde geçişin sağlanması için böyle bir uygulamaya geçildi. Plakaların değişimi için araç sahiplerinin Trafik Şube Müdürlüklerine başvurmaları ve temin edecekleri formları doldurmaları yeterli. Alınacak belgeyle odalarımızdan yaklaşık 10 dakikada plaka değiştirilebiliyor."

Editör: Haber Merkezi