Kahramanmaraş'ta bir grup vatandaş, traktörlerle kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu dağlara çıkıp, ardından ayaklarına taktıkları "helik" ile üç kilometre yürüyerek, yaban hayvanlarını yemliyor.

Kahramanmaraş'ta son yılların en fazla kar yağışını alan Çağlayancerit ilçesinde vatandaşlar, geçen yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleriyle doğaya 2 bin keklik bıraktı.

Hem kekliklerin açlıktan ölmesinin hem de ilçe merkezine kadar inmeye başlayan yaban hayvanlarının tehlike oluşturmasının önüne geçmek isteyen vatandaşlar, çalışma başlattı.

Gönüllü vatandaşlar, bu kapsamda başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olmak üzere hayırseverlerden yem ve ceviz topladı.

Bunları dağıtmak için ekip halinde traktörlerle yola koyulan vatandaşlar, kar kalınlığının derinleştiği noktada "helik" tabir edilen kar ayakkabılarını giyerek, yöreyi iyi bilenlerin öncülüğünde 3 kilometre yürüdü.

AA ekibinin de eşlik ettiği zorlu yolculukta vatandaşlar, zaman zaman kara saplansalar da yanlarında getirdikleri yemleri, hayvanların kolay bulabileceği kaya diplerine, ağaç kenarlarına bıraktı.

Vatandaşlar, doğadaki hayvanların aç kalmaması için her fırsatta bu zorlu yolculuğa çıkıyor.

- "Müslüman ülkede kuşlar aç" demesinler diye...

Doğaya yem bırakmak için yardımseverleri bir araya toplayan Veli Onaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun kış şartlarında doğadaki hayvanların aç kalmaması için çalışma başlattıklarını söyledi.

Hayırseverlerden buğday, bulgur ve ceviz topladıklarını anlatan Onaran, bunları gönüllü vatandaşlarla dağlara bıraktıklarını belirtti.

Onaran, şöyle devam etti:

"Hazreti Ömer'in 'Dağlara buğdaylar serpin. Müslüman ülkede kuşlar aç demesinler' sözünden yol çıkararak hayvanları yemliyoruz. Görevimiz, doğadaki hayvanları yaşatmak. Hayvanlar açlıktan ilçe merkezine kadar gelmiş, çünkü açlar. Biz evimizde oturup yemeğimizi yiyoruz ama dağdaki hayvan ne yiyecek? 3 metre kar var."

Gönüllüler arasında her meslek grubundan kişilerin bulunduğunu dile getiren Onaran, "Bu doğa da hayvanlar da bizim. Elimizden geldiği kadar onları kendi yaşam alanlarında barındırmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çalışmaya katılan Yusuf Dolgun ise doğayı ve hayvanları sevdiklerini, bu yıl kar yağışının fazla olması nedeniyle dağlara yem bıraktıklarını, bu şekilde insanlık görevlerini yerine getirdiklerini kaydetti.

- "Yemlemezsek telef olacaklar"

Yahya Güler ise doğanın hem hayvanlar hem de kendileri için yaşam kaynağı olduğunu vurguladı.

Yem bırakmak için karda 3 kilometre yol yürümenin zor olduğunu belirten Güler, "Bu zorlukların hepsi aç kalan hayvanlar içindi. Bizler her yerde yiyecek bulabiliriz ama hayvanların böyle bir imkanı yok. Doğada hayvanlar bu şartlarda nereden yiyecek bulacak? Dağ bembeyaz örtü içine girmiş. Bunları yemlemezsek 2 bin kınalı keklik, yaban hayvanları telef olup gidecek." dedi.

Güler, "Akşama yatağımıza girdiğimizde bu hayvanları düşündükçe rahat uyuyamıyoruz. Çünkü doğa sevgisi olan insanlarız. Doğadaki hayvanları düşünüyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: aa