Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, hayvan yetiştiricilerinin, sığır cinsi hayvanlarına küpe taktırması ve en geç 31 Aralık ayına kadar kayıt altına aldırması gerektiği uyarısında bulundu.

Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bakanlık tarafından uygulanmakta olan kayıt ve küpeleme kurallarına uyulması konusunda mağdur olmamaları için gerekli işlemlerini zamanında yaptırmaları gerektiğini bildirdi.

Yetiştiricilerin her yaştaki kulak küpesiz büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını küpe taktırarak kayıt altına aldırmalarını, küpesiz, veteriner sağlık raporsuz ve pasaportsuz hayvan satın almamalarını isteyen Kurt, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre 2017 yılı sonuna kadar küpelemedeki '0-3 aylık' yaş sınırlaması kaldırılmış olup, her yaştan sığır cinsi hayvan küpe ile kayıt altına alınabilecek.  İlçemizdeki yetiştiricilerin kulak küpesiz hayvanlarından dolayı mağdur olmaması için hayvanlarını biran önce küpe ile kayıt altına almaları gerekiyor. Görevli personel mahallelerimizi dolaşmakta ve kulak küpesi bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları küpeleyerek kayıt altına almaktadır. Kulak küpesiz hayvanı bulunan yetiştiricilerimizin, ileride mağdur olmaması için hayvanlarını 2017 yılının son günü olan 31 Aralık tarihine kadar küpe taktırmaları gerekmektedir.”dedi.

Küpeleme çalışmasının önemine değinen Kurt, “Küpe takılmamış hayvanın, kendisine ait olduğunu ispat edemeyen yetiştiricilerimizin hayvanları kaçak kabul edilecek ve savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır. Hayvanlarımızın kayıt işlemlerinin tam ve eksiksiz yapılması, hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünü; ülkesel ya da bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesini ilgili birimlerce gerekli sağlık, ıslah, istatistik ve destekleme çalışmalarınız düzenli yapılmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi