Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, en sık olarak kasımdan mart-nisan aylarına kadar olan dönemde görülen sinüzite ilişkin uyarılarda bulundu.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, hastaların yaşam kalitelerine direkt olarak olumsuz etki eden sinüzitten korunmak için alınması gereken önlemleri açıkladı.

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içindeki boşluklara "sinüs", bu boşlukların burun içine açıldıkları kanallardaki tıkanıklıklar nedeniyle iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona "sinüzit" denildiği belirtilen açıklamada, sinüzitin akut ve kronik (müzmin) olmak üzere iki tipi bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Akut sinüzitte burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı, kötü ağız kokusu belirtileri bulunabilir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı şikayetleri görülebilir. Kronik sinüzitte, belirtilerin süresi üç aydan uzundur. Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burundaki kıkırdak eğriliğine bağlı burun tıkanıklıkları ve mevsimsel alerji sinüzitle karışır. Hastalığın belirtileri koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük olabilir."

Sinüzitin en sık olarak kasım ayından mart-nisan aylarına kadar olan dönemde görüldüğüne işaret edilen açıklamada, kış aylarında özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havanın sinüzit gelişimine neden olacak ortama zemin hazırlayabildiği vurgulandı.

Açıklamada, hafif nezle ve grip hali varken uçak seyahati ve su altı dalış yapılması, uzun süre soğuk havaya maruz kalınması ve nazal alerji durumunun devam etmesinin sinüzite sebep olduğu veya mevcut sinüzitin daha ağır seyretmesine yol açtığına dikkat çekildi.

Akut sinüzitin tedavisinin antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Eğer sinüzit kronik hale gelmişse ve sinüslerin burun içine açılan deliklerinde açılmayacak tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir. Beraberinde çok ağır bir nazal alerji varsa ve ameliyat sonrası hastanın ilaç tedavisi ile durumu iyi takip edilmezse sinüzit tekrarlayabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Sinüzitin hastaların yaşam kalitelerini direkt olarak olumsuz etkilediği vurgulanan açıklamada, "Akut sinüzitte ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı tıkanıklığı vardır. Hasta, koku almakta dahi güçlük çeker. Kronik sinüzitte ise bütün bunlarla beraber başta bir ağırlık, doluluk hissi vardır. Hastanın konuşması, ses tınısı dahi değişir." tespitlerine yer verildi.

Kaynak: aa