Yabancıların Türk şirketlerini devralmak için 2016`da yaptığı yatırım tutarı bir önceki yıla kıyasla üçe katlanarak 18,9 milyar lira oldu. Hollandalı yatırımcılar Türk şirketlerinin devralınmasında 9 işlemle ilk sıraya yerleşti. Geçen yıl Türkiye`deki özelleştirmeler en çok elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımında gerçekleşti.

AA muhabirinin Rekabet Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre,  geçen yıl kurum tarafından özelleştirme ve kapsam dışı uygulamalarla birlikte  toplam 209 birleşme ve devralma işlemi incelendi. Bu işlemlerden 34’ü tarafların  tümü Türk yasalarına kurulmuş şirketler için yapıldı. 107 işlem yabancı ülke  yasalarına göre iş başı yapmış şirketler için gerçekleştirilirken, Türk ve  yabancı şirketlerin bir arada olduğu kuruluşlara yönelik 50 işlem tesis edildi.

2016'da tüm işlemler içinde özelleştirmeler hariç Türk kökenli  şirketlere yönelik işlem bedeli 29,3 milyar lira oldu. Yabancı yatırımcılar, aynı  dönemde 47 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım gerçekleştirdi. Türk  şirketlerinin devralınması işlemlerindeki yatırım tutarı 18,9 milyar liraya  ulaştı. Söz konusu yatırım tutarı 2015'te 6,3 milyar lira seviyesindeydi. 

Türk şirketlerinin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların  toplam işlem değeri ise 7 milyar 393 milyon lirayı buldu.

Tüm tarafları sadece yabancı kökenli kişiler ve şirketler olan  birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri 11,6 milyar liraya yükselirken,  tarafları Türk ve yabancı olan şirketler için işlem değeri 10,2 milyar liraya  yaklaştı.

HOLLANDA VE ALMANYA İLK SIRADA

Yabancılar tarafından Türk şirketlerinin devralınmasında 9 işlemle  Hollandalı yatırımcılar ilk sırada yer aldı, bunu, 6 işlemle Alman, 4 işlemle  Japon ve İngiliz yatırımcılar takip etti.

Geçen yıl ABD'li, Fransız, İsviçreli ve Koreliler Türk şirketlerine  yönelik 3'er yatırım işlemi gerçekleştirdi.

2016'da en yüksek işlem değeri 8,2 milyar lirayla parasal aracı  kuruluşların faaliyetlerinde gerçekleşirken, bu alandaki işlem değeri  özelleştirmeler hariç toplam değerin yüzde 28'ini oluşturdu.

Bunu 5,8 milyar lirayla elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı  işlemleri takip etti. Söz konusu değerler metal işleme makineleri ve takım  tezgahları imalatında 2,7 milyar lirayı, sinema filmi, video ve televizyon  programı faaliyetlerinde 2 milyar lirayı, tarımsal hammadde ve canlı hayvanların  toptan ticaretinde 1,6 milyar lirayı buldu.

ÖZELLEŞTİRMELERDE ELEKTRİK ETKİSİ

Geçen yıl Türkiye piyasalarında yapılan özelleştirmelerin en çok  elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı faaliyetinde gerçekleştiği  görüldü.

Bu kapsamda TP Petrol Dağıtım AŞ'nin hisse satış sözleşmesi imzalama  çalışmaları sürerken, Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali (HES) ile Adıgüzel ve  Kemer HES ihalelerinde de devir süreci devam ediyor. Doğankent Kürtün ve Torul  HES ihalesi onay sürecinde bulunurken, Tortum HES ile Almus ve Köklüce HES  ihalelerinde de Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) onay süreci işliyor.

Editör: Haber Merkezi