Afşin Ziraat Odası Başkanlığı önünde toplanan mahalle muhtarları, Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin bölgesindeki çiftçilerin baca gazları ve atıklarından olumsuz etkilendiklerini belirttiler.

Grup adına basın açıklaması yapan Hurman Mahalle Muhtarı Hikmet Hurmanlı," Bölgemizde bulunan santrallerde fosil kaynaklı yakıt, düşük kaliteli ve yüksek derecede kirlenmeye yol açan linyit kömürü kullanılmakta. Bu kömürün kullanımı çok yüksek miktarlarda kükürt dioksit, azot oksitler, karbonmonoksit, hidrokarbonlar, partiküler madde ve kül oluşturmakta. Bu atıklar, çevre sağlığına çok çeşitli biçimlerde etki ediyor. Termik santralin kirletici etkileri insanlarımızı etkilediği gibi toprağımızı da etkiliyor. Afşin Elbistan A ve B Termik Santralleri üretmiş olduğumuz tarım ürünlerine zarar veriyor. Çiftçi kardeşlerimiz bu zararlarını almak için mahkemelere dava açıyor. Bugüne kadar birçok çiftçi kardeşimiz zararlarını aldı. Şimdi ise mahkemeler bu davalarımızı açmamız için bizden çok yüksek düzeyde mahkeme masrafı talep ediyor. Bin liralık zararımızı almak için dava açtığımız en az 5 bin lira dava masrafı istiyor. Tarlada çarşıda karşılaştığımız üretici kardeşlerimizin her zaman ne yapacağız bu durumu diye bize yani muhtarlara soruyorlar. Dava masraflarının çok yüksek olması mahkemelerde hakkımızı aramamıza çok büyük engel oluyor. Çiftçi çok zor durumda isyan etmek üzere, Sayın milletvekillerimize, Sayın Adalet Bakanımıza ve tüm yetkililerimize buradan sesleniyorum. Bu haksız duruma bir çar bulmalarını istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Afşin'deki santrallerin büyük bir tarım alanına zarar verdiğini söyleyen Hurmanlı, “Bölge çiftçimiz tarafından Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine ürünlere verilen zararlardan dolayı açılan tazminat davaları 10 yıldan buyana devam ediyordu. Çiftçilerimiz, Yargıtay’ın kararı bozması üzerine ağır bir mahkeme masrafı ile karşı karşıya kaldı. Çiftçilerimizin bu mahkeme masraflarını kaldırabilmeleri mümkün değil. Bölge çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesinin gerektiğine inanıyoruz.”diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi