Afşin’e bağlı Koçovası Mahallesinde üretilen Koçovası Sarımsağı coğrafi işaret belgesi ile koruma altına alınacak.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, Afşin Koçovası Sarımsağının markalaşması için Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile İlçe Tarım Müdürlüğü arasında, coğrafi işaret alınması teknik destek projesi sözleşmesinin imzalandığını söyledi.

Koçovası Sarımsağı tadı, kokusu ve keskinliğiyle ön plana çıktığını ve markalaşmayı hak ettiğine değinen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, “ İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevi yerine getirelim istedik. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansında (DOĞAKA) Afşin Koçovası Sarımsağının markalaşmasında ilk adım olarak coğrafi işaret alınmasına ilişkin teknik destek danışmanlığına bir proje hazırladık.  Projemiz DOĞAKA tarafından kabul edildi. Önümüzdeki süreçte Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden uzmanlarımız çalışmalar başlayacak, dosyamız hazırlanacak.  Koçovası Sarımsağı için hazırlanan dosyayı Türk Patenti Enstitüsüne müracaatımızı yapacağız.” açıklamasında bulundu.

Koçovası Sarımsağı olarak tanınan sarımsağın kokusu ve tadının keskinliğiyle ön plana çıktığını aktaran Kurt, Afşin Koçovası Sarımsağı coğrafi işaret belgesi alındıktan sonra isim tescili için çalışmalarının başlayacağını belirterek,  sarımsağın Kahramanmaraş'ın stratejik ürünlerinden biri olacağını kaydetti

Afşin Koçovası Sarımsağının coğrafi işaret belgesi ile hak ettiği değeri kazanacağını ifade eden Kurt, “Coğrafi işaretin alınması sarımsağımızın tanıtımı ve hak ettiği yere ulaşması açısından çok önemli.  Coğrafi işaretli bir ürünün destek ve hibe alması daha kolay olacak. Bölgesel bir ürün olduğu tescil edilmiş olacak. İlerleyen aşamalarda Koçovası Sarımsağının telif hakkı diye tabir ettiğimiz haklar Afşin Koçovası Sarımsağı olarak patent enstitüsüne başvuran kurumun elinde olacak.  Türkiye’nin herhangi bir ilinde bir vatandaşımız Koçovası Sarımsağının tohumunu almak istediğinde müracaat edeceği kurum, patent enstitüsüne başvuran kurum olacak. Bizim şuan ki düşüncemiz Afşin Ticaret Odası veya Afşin Belediyesiyle bu projeyi devam ettirmek istiyoruz. Afşin Koçovası Sarımsağının patenti de alındıktan olarak tescil edilerek markalaşacak. Bu sayede çiftçilerimiz daha yüksek gelir elde edeceğini düşünüyoruz.” diye konuştu.

Afşin’in geniş tarım alanına sahip olduğunu ve hububat tarımının yoğun olarak yapıldığı bir bölge olduğuna değinen Kurt, açıklamasına şöyle devam etti:

“İlçemizi buğday, arpa veya şeker pancarı gibi ürünler yoğun şekilde ekilmekte. Fakat Afşin denilince akla gele bilecek markalaşmış bir ürünün olmasını istiyoruz. Koçovası Sarımsağının üzerinde durmamızın sebebi de bu. Nasıl ki Çağlayancerit denilince ceviz, Göksun denilince elma, Andırın denilince kiraz, Pazarcık denilince üzüm geliyorsa biz bu projenin devamında Afşin denilince sarımsağın akla gelmesini istiyoruz.

Bunu söylerken de sarımsağın bölgemizdeki uygunluğu yetiştirilebildiği veya bölgedeki eski sarımsak kültürünün olmasını ve bu bölgede zaten yapılıyor olmasını da göz önünde bulundurarak bu projeyi hazırladık. İnşallah ilerleyen süreçte Afşin denilince sarımsağın akla gelmesini sağlayacağız. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bölgemizde yoğun ve kaliteli bir şekilde üretilen sarımsağı Afşin Koçovası Sarımsağı olarak tescil ettirmek istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi