Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, geçen yıl kentten 5 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.
Karaküçük, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 25 çeyrektir güvenli liman, bunun yansıması olarak da konfeksiyon, tekstil, ayakkabı, enerji gibi sektörlerde iddialı konuma geldiğini söyledi.
Üretim çeşitliliği ile küresel ekonomiye en iyi uyum sağlayan illerin başında Kahramanmaraş'ın geldiğini belirten Karaküçük, 2014 yılında kentteki ayakkabıcılık sektörünün 2.4 milyon dolarlık ihracat yaptığını bu rakamın 2015 yılında 5 milyon dolara çıktığını vurguladı. Karaküçük, “Sektörün gelişimi için Kahramanmaraş’taki tüm kurumlar, kuruluşlar ile ortak çalışma yapıyoruz. Geçen yıl ‘Ayakkabı Çalıştayı’ yapıldı. Bu yıl da sektör ile alakalı yeni çalışmalar yapılacak. Ar-ge inovasyon ile ayakkabıcılık sektörü lider sektör olma yolunda ilerleyecek" dedi.

672 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
2015 yılında Türkiye’den 672 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldığını Kahramanmaraş’tan ise 5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğine dikkat çeken Karaküçük şöyle devam etti:
“Kahramanmaraş’ta ayakkabı sektörü denildiği zaman 200 kadar işletme yaklaşık 8-10 bin kadar personel çalışıyor. Ayakkabıcılık sektörü, üretim ve istihdam bakımından, Ar-ge ve tasarım çalışmaları bakımından yüksek sanayileşme potansiyeli ile Kahramanmaraş’ın stratejik sektörlerinden birisidir. 80’li yıllarla gelişen serbest ekonomi akımına, günümüzün işbirliği ve kümelenme eğilimleri eklendiğinde iş dünyasının karşısına çok önemli fırsatlar çıkmaktadır. Maalesef uzun yıllar en önemli atılımı yer sorununu çözerek yapacakken çok geç kalan çözümler üretildi. Başka sektörlerde Ar-ge, tasarım sizi rakiplere göre ileri götüren bir unsur olmasına rağmen ayakkabı sektöründe bu hayati ön şarttır. Her gün yeni model, yeni tasarımlar çıkarmak zorundayız."

AYAKKABICILIK 150 KAT BÜYÜDÜ
Kahramanmaraş’ta son üç yılın ayakkabı ihracatına bakıldığında 2012’den 2014’e 150 kat artış kaydedildiğine işaret eden Karaküçük, "2012 yılında 18 bin 224 dolar, 2013 yılında 1,24 milyon dolar ve 2014’de 2,28 milyon dolar 2015 yılında 5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ayakkabıcılık sektörünün Kahramanmaraş ihracatındaki payı da artmaya devam etmekte. Bu da gösteriyor ki Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılık sektörü ciddi bir büyüme ve atılım trendinde bulunmaktadır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi