Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, geçen yıl Türkiye ortalamasının bir puan üzerinde, yüzde 11,5 artışla  948 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Zabun, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2017 yılı ihracatının yüzde 10,4 artışla 157,1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Kahramanmaraş'ın 2017'de yüzde 11,5 artışla 948 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Zabun, ihracatta Türkiye ortalamasının bir puan üzerinde gelişme sağladıklarını anlattı. 

Zabun, 2017'nin ihracatta atılım yılı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Türkiye ortalamasının 1 puan üzerinde, yüzde 11,5 ihracat artışı gerçekleştirdik. Böylece 948 milyon dolar ihracata ulaştık. 2017 yılında İtalya, Mısır, Almanya, Bulgaristan ve Portekiz en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. Tek başına İtalya’nın ihracatımızdaki payı 207 milyon dolar ile yüzde 22'ye yakın. Bu, bize kalite bakımından Avrupa'nın taleplerini karşılayabildiğimizi gösteriyor. Burada dikkati çeken bir başka konu ise Çin'e yaptığımız ihracatın yüzde 207 oranında artarak 17 milyon dolara ulaşmış olması. Bu da ihracat pazarımızın artması açısından önemli bir gelişme. Sektörel açıdan baktığımızda tekstil ve hammaddeleri, demir ve demir dışı metaller, kağıt, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, çimento ürünleri öne çıkmaktadır. Bu ürünler, ihracatımızda yüzde 95 paya sahip. Burada özellikle çimento ihracatımızın yüzde 46 oranında artması, iklimlendirme sektörünün yüzde 88 gelişme göstermesi de sektörel yelpazenin genişlemesi adına bizleri sevindirdi."

- "İstihdam 150 bin kişiye ulaştı"

Teşviklerin sanayileşmede çok önemli bir araç olduğuna dikkati çeken Zabun, Kahramanmaraş'ta sanayileşme adına 30 milyar liralık özel sektör yatırımı yapıldığını vurguladı. 

Şehrin girişimcilerinin, devletin teşviklerini ve imkanlarını en doğru şekilde kullanarak ekonomiye katkısını artırdığına işaret eden Zabun, "Bu yatırımlarla şehrimizin yıllık sanayi üretimi 5 milyar dolara, istihdamı 150 bin kişiye ulaştı. Sanayileşme ile 2 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine ulaşarak ihracatta önemli başarı gösteren Kahramanmaraş, ihraç ürünlerinin büyük kısmını Avrupa ülkelerine gerçekleştirmektedir." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi