Tibet ve Çinliler tarafından yüzlerce yıldır tüketilen ve dünya genelinde gençlik çeşmesi olarak bilinen 'goji berry' meyvesinde Afşin'in iklim şartlarında maksimum verim sağlandı.

Afşin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, 2016 yılında ekimi yapılan kurt üzümü (Goji Berry) bahçesinde hasat gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, ilçenin tarımsal potansiyelinin geliştirilmesi, alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması ve çiftçilere öncülük etmesi amacıyla değişik bitki türlerinin denendiğini söyledi.

Goji berry bitkisinin Afşin'i sevdiğini ve maksimum verime ulaştığını aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, "İlçe Müdürlüğümüze ait deneme alanında 2016 yılında ekimini yaparak üretimini gerçekleştirdiğimiz kurt üzümü olarak bilinen goji berry meyvelerinin hasadını yapıyoruz. Ekimini yaptığımız ilk yılda verim aldığımız bu ürün maksimum seviyeye ulaştı ve ilçe çiftçilerimiz tarafından gelir getirici alternatif ürün olabileceği gözlemlemiş olduk. Birçok ağacımızda bol miktarda meyve oluştu. Mevsim itibarıyla ilçemizde Haziran ayından başlayarak Ekim ayına kadar meyve alabiliniyor. Ağaçlardaki goji berry meyveleri toplandıktan sonra yeni filizlerden tekrar meyve alınıyor." dedi.

Goji berry meyvesinin Uzak Doğu ülkeleri tarafından yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan mucize bir ürün olduğunu dile getiren Kurt, şunları söyledi:

"Bu meyve lif ve antioksidan deposu olması sayesinde yaşlanma karşıtı özelliği gösteriyor. C vitamini bakımından zengin bir meyve. Ayrıca içinde bulunan germanium maddesi sayesinde anti kanserojen bir bitki olma özelliğini taşıyor. Medyada ve kamuoyunda zayıflama ürünü olarak bilinen rağbet gördü. Şuana kadar ülkemizde çok fazla üretimi olmayan bu ürünü ilçemizde yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam ediyor. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak çiftçilerimizle görüşmelerimizde noter onaylı sözleşmeli olarak ekim yaptırabileceğimizi ve meyvelerin oluşmasından ardından ağacın hayatı boyunca vereceği meyveleri alım garantisi verildiğini dile getiriyoruz. Goji berry bu bölgenin stratejik ürünü olmayabilir ama küçük bahçeleri olan çiftçilerimizin birim alandan en yüksek verim ve gelire ulaşabilecekleri bir bitki olarak düşünüyoruz. Goji berry bitkisinin ilçemiz iklim şartlarına uyum sağlamasını bizim için bir şans olarak görüyoruz. Bu nedenle bu ürünü çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı ve projelerimizi hazırladık. İnşallah kabul gördüğünde goji berry meyvesini Afşin'de yaygınlaştırmış olacağız."

Kurt, son olarak goji berry bitkisinin Afşin'deki deneme alanında yetiştirilmesinde emekleri bulunan İlçe Tarım Müdürlüğü ziraat mühendisleri ve personellerine teşekkür etti. 

Editör: Haber Merkezi