Halk Yatırım Araştırma Direktörü Tokalı, "Sanayi üretiminde geçen yılın temmuz ayından itibaren devam eden güçlü yıllık artış oranının mart ayında ivme kaybetse de olumlu tarafta kaldığını görüyoruz." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak 121 değerine çıktı. Endeks, 2017'nin mart ayında 113,3 seviyesinde bulunuyordu.

Sanayi üretimi arttı
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış üretim endeksinin de yüzde 0,2 ile sınırlı olsa da aylık bazda artış yönünde kaldığına dikkati çekti.

Tokalı, "Böylece yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki yıllık artış, hem düzeltilmiş hem de düzeltilmemiş verilerde yüzde 9,8 düzeyinde gerçekleşmiş oldu. Yüzde 7,3’lük genel büyüme oranının kaydedildiği geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 10,5-10,7 seviyesine yakın bir düzeye işaret ederken, bu yılın ilk çeyreğine ait büyüme oranının da yüzde 7 seviyesine yaklaşabileceği yönündeki görüşümüzü destekler yönde." ifadelerini kullandı.

Mart üretim verilerinin detaylarında ise dayanıklı tüketim mallarındaki zayıflığın devam ettiğini, yatırım eğilimini gösteren sermaye mallarında ve yüksek teknolojik ürünlerdeki güçlenmenin korunmasının orta vadeli büyüme görünümü açısından destekleyici göründüğünü kaydeden Tokalı, sektörel bazda ise ekonominin diğer sektörlerini desteklemesi yönünden önemli olan kimya ve inşaatta ivme kaybının dikkati çektiğini, otomotiv sektörünün ise sanayi faaliyetine olumlu katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Tokalı, "Sanayi üretiminde geçen yılın temmuz ayından itibaren devam eden güçlü yıllık artış oranının mart ayında ivme kaybetse de olumlu tarafta kaldığını görüyoruz." dedi.

"İlk çeyrek büyüme yüzde 7 üzeri gerçekleşebilir"
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de mart ayında sanayi üretiminin (arındırılmamış) yıllık bazda yüzde 6,8 artışla beklentinin altında gerçekleştiğini kaydetti.

İlk çeyrekte sanayi üretimi yıllık artışının yüzde 9,8 ile güçlü gerçekleştiğine dikkati çeken Bürümcekçi, "Bu ise sanayi üretimi ve katma değer arasında önceki çeyreklerde gözlenen ilişki nedeniyle ilk çeyrek GSYH'yle büyümesi açısından olumlu sinyal vermeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Daha önce ilk çeyrekte büyümenin yüzde 7 üzerinde gerçekleşebileceği yönünde hükümet kanadından da açıklamalar gelmişti." şeklinde konuştu.

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise takvim etkisinden arındırılmış verilerde sanayi üretiminin mart ayında yüzde 7,6 arttığını, önceki 2 aya göre artış hızındaki düşüşte geçen yıldan gelen yüksek baz etkisinin olduğunu vurguladı.

Turşucu, sanayi üretiminin 3 aylık ortalamasının yüzde 9,9 ve imalat sanayi 3 aylık ortalamasının ise yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleştiğini, bunun, Türkiye'nin ilk çeyrek büyümesinin yüzde 7 seviyesinin üzerinde gelebileceğinin sinyallerini verdiğini bildirdi.

Editör: Haber Merkezi