"Dönümde 500-550 kilogram"

Afşin'de tarımsal kuraklık nedeniyle geçen yıl üretim sezonunda sıkıntı yaşayan hububat çiftçileri, ilkbahar aylarında etkili olan bol yağışın ardından buğday ve arpa hasadında tarlalarından bol ürün almanın mutluluğunu yaşıyor.

Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, ilkbahar mevsiminin yağışlı geçmesi dolayısıyla buğday ve arpa verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirterek, 1 dönümlük kıraç arazide 450 kilogram hububat elde edildiğini söyledi.

Kıraç arazide buğday ve arpa hasadının devam ettiğini ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muttalip Kurt, "Geçen yıl bölgemizde yaşanan kuraklık çiftçimizi çok mağdur etti. Geçtiğimiz dönem kıraç arazilerimizden 200 ile 250 kilogram buğday ve arpa alırken bu yıl 500 ile 550 kilogram arasında hasat ediliyor." dedi.

Afşin'de, İlkbahar aylarında mevsim normalleri üzerinde bir yağış gerçekleştiğini ve bunun arpa ve buğdayda verimi arttırdığını dile getiren Kurt, "Özellikle mayıs ve haziran aylarında yağışların bol olmasıyla ortalamanın üzerinde bir verimle karşılaştık. Kıraç alanlarda 1 dönümde 500-550 kilogram arpa gördüğümüz arazilerimiz oldu. Tabi biz bunu ortalamaya dönüştürdüğümüzde 450 kilogram gibi verimle karşılaştık. Tabi bu durum bizi de çiftçimizi de mutlu etti. Buğdayda da yine 450-500 kilogramları gördük. Biz çiftçimiz adına bu konuda sevinçliyiz. Çünkü 1 yıl boyunca yaptıkları masrafları karşılayabilmeleri, emeklerinin karşılığını alabilmeleri ve bu işin sürdürülebilirliği için çok verimli bir hasat mevsimi olduğunu söyleyelim. Bu vesileyle tüm çiftçilerimize bereketli bir hasat sezonu diliyorum hepsine bol kazançlı günler diliyorum." açıklamasında bulundu.

Kurt, ilçe müdürlüğü olarak dane kayıplarının engellenmesi ve çiftçilerin mağdur olmaması için arazilerde kontroller yapmaya devam ettiklerini ifade ederek, biçerdöverlerin de gerekli kontrollerin müdürlüklerince yapıldığını söyledi.

Emeklerinin karşılığını aldıklarını söyleyen çiftçi Fatih Pemik, "Bu seneki verimimiz elhamdülillah çok güzel. Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alıyor. Keza gübre ve mazot fiyatları çok yüksek olsa da verimler bizim yüzümüzü güldürdü." dedi.

2017 yılının kurak geçmesi nedeniyle verim elde edemediklerini belirten Çiftçi Durmuş Aydoğan ise, "2018 yılında elhamdülillah bereketli bir hasat mevsimi yaşıyoruz. Çok şükür bu yıl ürünlerimiz bereketli. Emeklerimizin karşılığını aldık. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Muttalip Kurt bizleri yalnız bırakmıyor. İlgisi alakası çok güzel. Allah onlardan razı olsun." açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi