Afşin’e bağlı Çağılhan Mahallesinde yaşayan Feridun Kaya bostanında yetiştirdiği sebzeleri çevre il ve ilçelere satıyor.

Çağılhan Mahallesinde 25 dönümlük arazisinde marul, kıvırcık, roka, maydanoz, lahana ve tere gibi yeşil sebze ürünleri yetiştiren Feridun Kaya, Afşin’de her türlü sebzenin yetişebileceğini söyledi.

- ‘Afşin, marulun Çukuroavası olabilir’

En önemli gelir kaynağının marul olduğunu belirten Kaya, Afşin’in marulun Çukuroavası olabileceğini söyledi.

Yaz aylarında marul sebzesinin Konya ve Ankara dışındaki illerde çok zor şartlarda üretildiğine ve Türkiye’de marul üreticiliğinde açık olduğuna değinen Kaya, “Kendime ait 25 dönümlük arazide yetiştirdiğim marulları Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman gibi çevre il ve ilçelere gönderiyorum. Afşin havası yeşil sebzeleri yetiştirmeye çok müsait. Bunu yıllardır yetiştirmiş olduğumuz ürünler neticesinde rahatlıkla söyleyebilirim. Marul’un yanı bostanımızda kıvırcık, roka, maydanoz, lahana ve tere gibi yeşil sebze ürünleri üreterek satışa sunuyorum. Marul yaz aylarında Türkiye'nin birçok yerinde olmuyor.  Sayılı bölgeler yetişmekte ve tüketimi artık eskisi gibi değil. Akdeniz bölgesinde sadece kış aylarında üretilebilinen marulu Afşin’de bir yıl içerisinde birçok defa hasadını yapabiliyoruz.” diye konuştu.

Afşin’deki çiftçilere de yeşil sebze yetiştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Kaya, “ Bu ürünler çok yerde yetişmiyor. Afşin’imizin her yerinde yetişebilecek bu sebzeleri bir tek ben ekiyorum. Bundan dolayı alıcılar gelmek istemiyor. Çünkü eğer benimle anlaşamasalar ya da ürünümü beğenmediklerinde gider komşumdaki ürünü alılar. Elleri boş gitmezler. Ben bu yüzden pazar sıkıntısı yaşıyorum. Ne kadar çok eken olsa benim için iyi olur. Yazın ektiğimiz hiçbir ürün elimizde kalmaz yeter ki herkes eksin." açıklamasında bulundu.

-‘Rakibim Ankara ve Konya’

 Yaz aylarındaki yeşillik sebze üretiminde Ankara ve Konya’nın söz sahibi olduğunu vurgulayan Kaya, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Şuanda rakibim, Ankara ve Konya. Çünkü yaz aylarında başka yerde ekim yapan yer yok. Nakliyatın pahalı olması, mesafenin uzak olması nedeniyle ürünlerin biran önce alıcıya ulaşmasında sıkıntı oluyor. Şuanda çevre il ve ilçeler bizim ürettiğimiz ürünleri tercih ediyor. İkinci ekimi yapıyorum. Ramazan bayramında ilk hasadı yaptık.  Kurban Bayramına yakın ikinci hasadı yapacağız. Üretim sahası kısıtlı olduğu için Pazar sıkıntısı olmuyor. Şuanda bostanımızda bulunan ürünlerin birçoğunu sattık. Afşin’de yılın her mevsimi üretebilecek sebzelerin başka girişimciler tarafından üretilmesi, bu pazara girmesi bölge olarak bizi bu konuda daha çok söz yapacağına inanıyorum.”

Editör: Haber Merkezi