Soya içeren 112 üründe 2016 ve 2017 yıllarında GDO tespit edildi. Bunların 105’i gümrükte belirlendi ve geldiği ülkeye geri gönderildiği belirtildi. Geriye kalan 7 ürünün de yem olarak ithal edilen soya kıyması olduğu saptandı.

Tarım Bakanlığı denetimlerinde GDO tespit edilen 105 ürünün büyük bölümünün daha çok çocukların tükettiği çikolata, bisküvi, cips ve şekerlemeden oluştuğu ortaya çıktı. Bu ürünlerin, gümrük kapılarından döndüğü, yurda girişine izin verilmediği belirtildi.

Öte yandan Adana’da ekmek katkı maddesinde GDO tespit edildiğine yönelik iddialar, Tarım Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. GDO olduğu iddia edilen katkı maddesi, özel bir laboratuvarda test edilirken, bakanlık maddeyi kendi laboratuvarlarında yeniden analiz edecek. Bu testte, ürünün kendisinde GDO olup olmadığı ya da bulaşıklık bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılacak.

3 ÜLKEYE ÖZEL DİKKAT

Yetkililer, ekmekte GDO bulunmadığını belirterek “Bu katkının ekmekte kullanılıp kullanılmadığı da belli değil” dedi. 2016 ve 2017 yıllarında soya içeren 112 üründe GDO tespit edilirken, bunların 105’inin ithalat denetimlerinde tespit edildiği belirtildi. Söz konusu 105 ürünün büyük bölümünün makarna, noodle, çikolata, bisküvi, cips, şekerleme ve takviye edici gıdalardan oluştuğu öğrenildi. Bu ürünlerin, soya ve mısır şurubu içerdiği belirtildi. Söz konusu ürünler, ülkelerine iade edildi. Bakanlığın, özellikle GDO’nun serbest olduğu ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan gıda ithalatının tamamını denetlediği kaydedildi.

YURTİÇİNDE 7 ÜRÜNDE GDO BELİRLENDİ

Bakanlık, yurtiçinde 660 GDO denetiminde 7 üründe GDO saptadı. Bunların soya kıyması olduğu belirtildi. Yetkililer yem olarak ithal edilen ürünlerin soya kıymasına dönüştürülmüş olabileceğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi