Afşin’de, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları, öğrenciler tarafından tekrar oynandı.

Afşin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ve Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen etkinlikte yeni nesiller, eskilerin oyunlarını oynayarak, unutulmaya yüz tutan oyunlar ile yeniden tanıştı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü kapalı spor salonunda gerçekleştirilen çocuk oyunları şenliğinde konuşma yapan Afşin Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Asef Arslan, Anadolu'nun zenginliğini ve kültürünü yansıtan eski çocuk oyunlarının yeni kuşak gençlere yeniden tanıtılmasını amaçladıklarını söyledi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocukların bilgisayar başında daha çok vakit geçirdiğini belirten İlçe Spor Müdürü Arslan, “Geleneksel çocuk oyunlarımız önemli. Bunlar arkadaşlığın, paylaşmanın, yardımlaşmanın, bencillikten uzaklaşarak takım ruhunun oluşturulduğu kabiliyetlerin geliştirildiği oyunlardır. Öğrencilerimiz bu etkinlik sayesinde unutulmuş oyunu veya hiç görmemiş oldukları oyunları hatırlama ve tanıma imkânı buldular.” dedi.

Okul Sporları faaliyetleri kapsamında düzenlenen etkinlikle, amaçlarının çocukların unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeniden tanıması olduğunu belirten Arslan, “ Bu organize ile çocuklarımızın oyunlarla, liderlik, kurallara uyma, paylaşmayı bilme, zamanı verimli kullanma, zihinsel ve fiziksel beceriler kazanma ve kendi kültürünü tanıma gibi kazanımlar sağlamak istiyoruz. Bu anlamda oyun kavramı kentsel yaşamın ve teknolojinin getirdiği olumsuzluklarla birlikte çocukların bireysel olarak yaptığı ve daha çok bilgisayar ve televizyon başında oynanır hale dönüşmüştü. Bu durum nesiller aracılığıyla getirilen geleneksel çocuk oyunlarımızın geçmişe taşınmasında bozucu etki oluşturmaktadır. Ayrıca hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme ile obez çocukların sayısı günümüzde hızla artmaktadır. Geleneksel çocuk oyunları şenliği ile çocuklarımızın karakterine uygun fiziksel etkinlikler yapması, paylaşmayı öğrenmesi, oyunla başlayan spor alışkanlığının yaşam biçimi haline dönüşmesi hedefliyoruz. Nihai hedefimiz ise milli kültürümüzün önemli bir bölümünü teşkil eden çocuk oyunlarının öğretilmesi ve yaşatılmasıdır. Bu amaçlara ulaşmak ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunlarımızın tekrar gün yüzüne çıkarılmasına katkısı için bu programı hazırlamış bulunmaktayız. Katılan tüm okullarımıza teşekkür ederim.” açıklamasında bulundu.

Konuşmanın ardından öğrenciler iğne takma, halat çekme, yumurta taşıma, çuvalla yürüme, yoğurt yeme ve koca ayak gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş oyunları yeniden oynadı.

Etkinliğe Afşin Belediye Başkan Yardımcısı Nusret Karataş, İlçe Emniyet Müdürü Bahadır Taphasan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü şube müdürleri, kamu ve kurum amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Editör: Haber Merkezi