Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla beraber üniversite adayları aldıkları puan doğrultusunda LYS tercihlerini gerçekleştirecekler. Tercih öncesi adaylara Ömer Karaoğlan Özel Öğretim Matematik evi ve KPSS Kursu Müdürü Ömer Karaoğlan’dan önemli uyarılar geldi.

2017 LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gözler tercih sürecine çevrildi. Sınav sonucu heyecanını üzerinden atan adaylar şimdi tercihleri konusunda çalışmalara başladı.

Üniversite adaylarının çok önemli bir karar aşamasında olduğunu söyleyen Ömer Karaoğlan Özel Öğretim Matematik evi ve KPSS Kursu Müdürü Ömer Karaoğlan, “En az hazırlık süreci kadar önemli olan ve bir ömür üzerimizde taşıyacağımız mesleğimizi seçme konusunda tercihlerimizi dikkatli ele almak zorundayız.”dedi.

Meslek seçimi konusunda velilere büyük işler düştüğünü belirten Karaoğlan Matematik Evi, Özel Öğretim ve KPSS Kursu Müdürü Ömer Karaoğlan, “2016-2017 eğitim ve öğretim yılını kapatmış olmakla beraber sonuçlarını merakla beklediğimiz LYS sınav sonuçları açıklandı. Ve şimdi sıra hayallerini kurduğumuz üniversiteler için tercih yapmaya geldi.

ÖSYM tarafından 2017- LYS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar önlisans programlarınızı 2017 YGS/LYS’lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar yüksek öğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmektedir.

2017 ÖSYM tercih işlemleri 26 Temmuz saat 23:00’a kadar ÖSYM İnternet sitesinde adaylar tarafından TC ve aday şifrelerini kullanarak yapabileceklerdir.

Sevgili öğrenciler, en az hazırlık süreci kadar önemli olan ve bir ömür üzerimizde taşıyacağımız mesleğimizi seçme konusunda tercihlerimizi dikkatli ele almak zorundayız.” açıklamasında bulundu.

Öğrencilerin kendilerine en uygun mesleği seçmesinin çok önemli olduğuna değinen Karaoğlan, “Öğrencilerimizin hayatına yön verecek olan bu önemli süreçte ilk yapmamız gereken şey, hangi meslek dalında kendimizi mutlu hissedecek olduğumuz ve bize uygun olan meslek dalının hangisi olduğunu seçmek olacaktır. İlgi alanlarımız düşük olduğu meslek dallarından mümkün olduğunca kaçınmamız gerekmektedir. Belirtmiş olduğum aktiftirler gözümüzde bulundurulmadan yapılan tercihlerin yanlış tercih olma olasılığının çok yüksek olduğunu yapılan tercihlerin yanlış tercih olma olasılığının çok yüksek olduğunu belirtmek isterim. Unutmayınız ki meslek hayatınız başladığında hayatınıza dair birçok şeyi değiştirme imkanı bulabilirim diye düşünmeyin. Mesleğinizi değiştirmek bu kadar kolay olmayacaktır. Bunun için ailelerinizde ve çevrenizdeki insanların tercihlerinden de faydalanarak fikir alışverişi yaparak keyifli olacak şekilde yapabileceğiniz meslek dallarını sıralayınız. Meslek seçimi konusunda velilerimize büyük iş düştüğünü de belirtmek isterim. Öğrencinizin kabiliyet ve ilgi alanlarını görmezden gelip sadece isime bakarak yapacağınız tercihler öğrencinin bir ömür boyu sorun yaşamasına ve mutsuz olmasına neden olabilir.

Örneğin; Kan gördüğünde bayılan bir kişinin sağlık alanlarını seçmesi her ne kadar yanlış ise öğrencinin biyolojik ve duygusal yapısına uygun olamayan ilgi alanları dışındaki meslekleri sevmesine bırakın kişinin kendisini ailesini de mutsuz kılacaktır.

Sayın Veliler, unutmayınız ki heyecan ve isteyerek yapılan işler başarıyı, başarı ise sonrasında huzur ve mutluluğu getirecektir. Bunun için lütfen öğrencilerimizin görüş ve düşüncelerini önemseyiniz.” Diye konuştu.

LYS de Puan Hesaplamalarına Dikkat!

Tercih öncesinde dikkat edilecek hususlarla alakalı bilgiler veren Karaoğlan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Tercih yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli şey LYS puanların değil, LYS Başarı sıralamasıdır. Son iki yılın sınav sonuçları ile 2017 yılı sınav sonuçları kıyaslandığında puan anlamında yükselme, başarı sıralamasında düşüş olduğunu görebileceksiniz. Doğru tercih yapmamız için esas olan başarı sıralamasının ne olduğudur.

Karşılaştığımız en önemli sorulardan bir tanesi ek puan olamaya hak kazanmış öğrencilerin tercihleridir.  Ek puyan almaya hak kazanmış öğrencilerin ek puan başarı sıralaması öğrencinin Türkiye’deki aynı ek puanı almaya hak kazanmış öğrenciler arasındaki sıralamadır. Yani genel sıralama değildir.

Örneğin, arkadaşımız TS1 puan türünde ek puan almış ve puanı 230.000 başarı sırlaması 14.000 olsun. Ekpuan almamış. Diğer aynı puan türünde 320.000 puan almasına rağmen başarı sıralamasının 30.000 olduğunu görebileceksiniz. İşte bu yanılgıya düşmemek adına ek puanlı tercih yapacak öğrencilerin gerçek sıralamasının neye karşılık geldiğini hesaplayabilmek içim mutlaka okullarına veya bizlere gelerek destek almalarını özenle rica ediyorum.”

Yeni açılan ve Puan Türü Değişen Bölümler

“Tercih kılavuzunda puan ve başarı sıralaması olmayan bölümler puan türü değişen bölümleri, puan ve başarı sıralamasın olmayan bölümler ise yeni açılan bölümleri isteyen öğrenciler bu yılki başarı sıralamalarını geçen yılın aynı bölüme ait puan türünün başarı sıralamasını karşılaştırması tercih adına kolaylık sağlayacaktır.

Örneğin ilahiyat tercih etmek isteyen bir öğrenci 2017 TS2 başarı sıralaması 2016 YGS/4 başarı sıralamasıyla kıyaslayarak tercih yapabilirler.”

Tercihleri Nasıl Sıralamalıyım;

“Değinmek istediğim diğer husus 1 milyonu aşkın öğrencinin tercih yapacağı bu süreçte 24 tercih hakkınızı nasıl kullanacağınız.

Sevgili öğrenciler üniversitelerin kontenjanı artırımını mutlaka gözden geçiriniz. İlgili puan türünde başarı sıralamanızı dikkate alarak başarı sıralamanızın üzerinde olan bölümden 5-10 arası tercih yapmakta fayda var. Yine bize ait başarı sıralamanıza denk gelen bölüme 10-15 arası tercih yaparak tercihlerinizi garanti altına alabilirsiniz.

Son olarak tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitelerin imkânları hususunda üniversite temsilcilikleri veya üniversitelerin resmi internet siteleri üzerinden bilgi almayı unutmayınız. Sorun yaşadığınız huşular da kurumlarımıza uğrayarak bilgi ve destek alabileceğinizi belirtmek isterim. Karaoğlan eğitim kurumları olarak siz değerli, öğrencilerimize üniversite hayatlarında başarılar diler, mutlu ve sağlıklı bir ömür dileriz.”

Editör: Haber Merkezi