Radyo Programlarında işlediği medeniyet ve kültür konuları ile Kahramanmaraş'ın kültür ve medeniyetine köşe yazılarıyla sahip çıkan Mesut Bilal Buğday, Pazarcık İmam Hatip ortaokulu konferans salonunda okul öğrencilerine "TV ve İnternetin yararları ve zararları" konferansı verdi.

Konferansının içeriğinde öğrencilere   şunlara değindi;

Medya organı; halkımızın haber almasını, bilinçlenmesini sağlayan önemli bir görev üsleniyor. Ancak medyanın olumsuz yanları topluma daha fazla yansımaktadır. Özellikle gençlerin dizi filmlerden kendilerine karakter oluşturmaları, kendi öz benliklerini kaybetmelerine sebep olmaktadır. Ben özellikle medyanın toplum üzerinde olumsuz etkilerini filmlerden kestiğim bölümlerle anlatıyorum. Örneğin Küçük Emrah filmde şöyle bir sahne var, Emrah zengin olmuş ve evine televizyon almış. Annesine ve kız kardeşine şöyle bir söz kullanıyor: “Artık insan gibi yaşayacağız” Yani Emrah diyor ki: “Fakirken hayvan gibi yaşıyorduk, zengin olunca insan gibi yaşayacağız.” Filmin bir ileri sahnesinde ise, Emrah vuruluyor ve annesi sokağa fırlıyor ve annesi feryat figan içerisinde oğlunu kucağına alıyor ve ölüm anında şahadet kelimesi çekmesini beklerken, bir anda söylediği söz şu: “Anne kız kardeşime topuklu kundura giydirme!”

Emrah filmlerinde özellikle tüm yapılan kötü işler kaderin üstüne atılarak işin içinden sıyrılmaya çalışılmaktadır.

Hepimiz şu ayet mealini biliriz: “Size bir fasık haber getirdiğinde araştırmadan inanmayın” Ancak Yeşilçam filmlerinde şöyle bir sahne vardır. Eşler aşkla birbiri ile evlenmişler, ancak koca iş seyahati için yurt dışına gider. Ancak birisi bir tuzak kurar ve adamı telefonla arayarak “karın seni aldatıyor” der. Adam anında şüphe içinde kalır ve memleketine döner ve karısını başkası ile yakalar ve hiçbir şey sormadan sokağa atar. İş bu kadar kolaydır. Türk film ve dizilerinde hoca karakterleri çok kötü iken, meyhane sahibi ise; dertleri dinleyen babacan bir adam olarak gösteriliyor. Özellikle de mahallenin tüm yükünü karşılayan mahalle bakkalı namusa göz diken adam olarak işleniyor.

Dizilerde ise kimin eli kimin cebinde, kim kimin karısı, acayip hadiselerin şehvetle boyanarak sunuluyor. Oyuncunun saati, yüzüğü, hatta okuduğu kitap ön plana çıkarılarak o ürünün satışı sağlanıyor.

Özellikle televizyonlarda şu an evlenme programları en çok izlenen kuşak. Özellikle gençlerin bu programlardan uzak durması gerekir. Çünkü evlenme programında evlenen kişi reklam arasında geri boşanır. Çünkü ailenin mahremiyeti ortadan kalkıyor.” Dedi.

Konferansı katılan ve beğeniyle izleyen gençlerden program sonu Mesut Bilal Buğday'a hediyeler takdim edildi. 

Okul Müdürü Sıttık Yumrutaş gerçekleştirilen programdan dolayı teşekkür ederek Mesut Bilal Buğday'a çiçek ve hediye takdim etti.



Editör: Haber Merkezi