Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan 12 Mart Pazar günü yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi sınava girecek öğrencilere başarılar diledi.

Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Mahir Turan, sınava girecek gençlerin kaygı ve heyecanlarını bir kenara bırakarak, morallerini yüksek tutmalarını, velilerin de çocuklarına her konuda destek olması gerektiğini ifade etti.

Her sınav gençlerin hayatında çok önemli bir dönüm noktası olduğuna değinen Turan” YGS bu sınavlardan biridir. Öğrencilerimiz ellerinden gelen gayreti göstererek bu aşamaya kadar gelmişler. Bu nedenle toplum olarak üzerimize önemli görevler düşmektedir. Toplumumuzun sınava giren öğrencilerin motivasyonunu düşünerek sınav süresince daha dikkatli olmalarını ve özellikle sınavın yapıldığı okul çevrelerinde gürültü yapılmaması gerekmektedir. Velilerimizden de öğrencilerimizi strese düşürecek davranışlardan kaçınmalarını bekliyorum” dedi.

Turan; “Afşin’deki öğrencilerimizin sorumluluk duygusuyla bu sınava gerektiği gibi hazırlandığına ve gelecekleri için önemli olan bu sınavda önceki yıllardaki başarıları tekrarlayacaklarına inanıyorum. Gençlerimizden beklentimiz iyi yetişmiş, dünyayı tanıyan, kendine güvenen, araştıran ve sorgulayan, milli ve manevi değerlerine bağlı bir insan olmalarıdır.  Çocuklarımızın sınav öncesi dönemde en önemli ihtiyaçları, huzurlu, sakin ve mutlu bir ortam, sevgi ve destek ilgi ve esneklik, güven ve cesarettir.  Biliyorum ki öğrencilerimiz ellerinden gelenin en iyisini yapabilmek için hazırlandılar. Başarının sonucu ise kendinize güvenmeniz ve sınava bu düşünce ile girmenizdir. Sınav esnasında ne kadar sakin olursanız, bilgi birikiminizi o kadar rahat kullanırsınız. Bu vesileyle YGS’ye girecek bütün öğrencilerimize başarılar diler, güzel bir sınav geçirmelerini temenni ederim” diye konuştu.

YGS’ ye girecek adayların dikkat etmesi gerekenler ve ÖSYM’ den gelen açıklama!

YGS sınavına sayılı günler kala, YGS sınav giriş yerleri ile ilgili, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi resmi sitesinden adayları bilgilendirici nitelikte bir duyuru geldi. Duyuruda, sınava giriş yerlerinin belli olduğu ve giriş belgelerinin nasıl görüntüleneceği hakkında bilgiler verildi. Açıklamanın tam metni şöyle;

‘’ 12 Mart 2017 tarihinde saat 10.00’da uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemi tamamlanmıştır. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden edineceklerdir.

Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri ve sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

DİKKAT!  Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar, saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Adaylara saygıyla duyurulur.’’

 YGS’ye Giriş Sırasında Hangi Kimlikler Geçerli Olacak?

 Ülkemizde yeni kimlik uygulamasının başlaması ile birlikte, YGS sınavının tarihi yaklaştıkça, sınava giriş sırasında hangi kimliğin kullanılacağı, hangi kimliklerin sıkıntı yaratabileceği gibi konular merak edilmeye başlanmıştı, neyse ki ÖSYM resmi sitesinden 22 Şubat 2017 tarihinde yapılan açıklama ile bu konu açıklığa kavuşmuş oldu. Yapılan açıklamaya göre, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edip kimlik yenileme işlemlerine başlayan öğrenciler için, geçici kimlik belgelerinin kapsamının genişletilmiş olduğu belirtildi. Açıklama tarihinden önce, geçici kimlik belgelerinin geçerlilik süresi 15 gün olarak belirlenmişti, yeni yapılan düzenleme ile birlikte, geçici kimlik kartlarının kullanım süresi kişinin yenilenmiş kimlik kartını alacağı tarihe kadar uzatıldı. Ayrıca, YGS’ye girecek olan 1998, 1999, 2000  yıllarında doğmış öğrenciler için kimlik kartlarının öncelikli olarak basılmasına karar verilip buna göre düzenlemeler yapıldığı bildirildi. Yani yapılan açıklamaya göre, güncel fotoğrafı bulunan ve T.C. kimlik numarası bulunan soğuk damgalı kimlikler, geçerlilik süresi dolmamış pasaportlar, geçici kimlik kartları sınava giriş yaparken kullanılabilecek.

YGS ile İlgili İstatistikler ve Bilgiler

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin açıklamasına göre, bu sene YGS sınavına 2 milyon 265 bin kişi katılacak. Bu rakam geçtiğimiz seneki katılımdan yaklaşık 100 bin daha fazla.

YGS sınavında, adaylara toplam 160 soru soruluyor ve 4 soru 1 doğruyu götürür prensibi uygulanıyor. Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 40’ar soru sorulan sınavda bu sene açık uçlu sorulara yer verilmeyecek. Bu sene 12 Mart Pazar günü düzenlenecek sınavın, 28 Mart günü açıklanacağı belirtiliyor.

İstanbul Belediyesi’nde bulunan partilerin ortak kararı ile, 12 Mart Pazar günü öğrenciler toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilecek, İETT otobüsü, metrobüsten tramvay ve teleferike kadar birçok ulaşım aracı bu uygulamaya dahil.

 YGS’ye Girecek Öğrencilere Uzmanlardan Tavsiyeler

 Uzmanlar, öğrencilerin sınav esnasında sürekli saate bakmanın stresi tetikleyerek başarı durumunu negatif yönde etkileyeceğini belirtirken, maddeli ve paragraf sorularının dikkatlice irdelenmesi gerektiği belirtildi. Bütün bunların yanı sıra, öğrencinin son haftaki yeme-içme ve uyku düzeni de sınavdaki performansını etkileyebiliyor, bu nedenle uzmanlar uykunun alınmış olması gerektiğini belirtiyorlar.

Sınava Aç Girmeyin

Sınav öncesi bazı uyarılarda bulunan uzmanlar, adayların sınava aç girmemesi gerektiğini dile getirdi. İşte, uzmanların o görüşleri;

Öncelikle, hiçbir besinin sınav başarısında mucize yaratmayacağını bilmemiz gerekiyor. Mucize besin yok. Ancak sınav öncesinde veya sırasında aç olmak performansı olumsuz etkiliyor. Sınav, stres ve heyecanla birlikte yaşanıyor. Bu nedenle adrenalin salınımı ve enerji tüketimi artıyor. Ancak diğer taraftan sınav süresince enerji gerekiyor. Bunu sağlamanın en sağlıklı yolu sınav sabahı mutlaka yeteri kadar enerji içeren, kuvvetli ve tok tutacak besinlerin tüketildiği kahvaltı yapmak. En az iki dilim tam buğday ekmeği, süt, taze meyve suyu, yumurta, peynir, az tuzlu zeytin, domates ve salatalık tüketilebilir. Bal, pekmez-tahin de. Reçel çeşitlerini tercih etmeyin. Özellikle sınav sırasında basit şekerden uzak durun, bunun yerine enerji kaynağı olarak üzüm, incir gibi kuru meyve yiyin. Basit şeker tüketimiyle kan şekerinin kısa zamanda çok yükselmesi insülin salgılanmasını tetikliyor ve gerçekleşen insülin salınımıyla kan şekeri çok düşüyor. Buna ait bulgu ve belirtiler ortaya çıkıyor ki, bunlar sınavda dikkat ve performansı çok olumsuz etkiliyor.

Editör: Haber Merkezi