Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğüne vekâlet eden Dr. Rukiye Hatipsoylu, “Çocuklarımızı kalitesiz ya da standart dışı ithal kırtasiye malzemelerindeki olası risklerden korumanın en güvenilir yolu, alışverişlerde TSE markalı ürünleri tercih etmektir” dedi.

Afşin İlçe Sağlık Müdür Vekili Dr. Rukiye Hatipsoylu, 17 Eylül Pazartesi Günü 2018-2019 eğitim-öğretim yılı başlarken öğrenci ve velilere, okul alışverişlerinde dikkat etmeleri gereken konularla ilgili hatırlatma ve uyarılarda bulundu.

Kırtasiye alışverişinde güvenlik standartlarına uygun ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Hatipsoylu, “Biliyorsunuz okul dönemimiz başlıyor. İlkokul birinci sınıf öğrencilerimiz haftaya pazartesi günü diğer sınıflarımızda 17 Eylül Pazartesi Günü başlayacak. Burada siz değerli velilerimize ve okul yönetimimize naçizane isteğimiz çocuklarımızın hem okulda, kreşte, bakım evlerinde ve evlerimizde kullanılması üzere alınan araç gereçlerin, boya kalemlerinin,  oyun hamurlarının yani kırtasiye ürünlerinde lütfen sağlığa uygun olan ürünlerden seçilmesini istiyoruz. Çünkü sağlığa uygun olamayan ürünler çocuklarda erken dönemlerde çeşitli hastalıklara sebebiyet vermekte” dedi.

Okul alışverişlerinde velilerin özellikle dikkat etmesi gereken markanın TSE markası olduğunu söyleyen Hatipsoylu,  “Bir ürünün üzerinde TSE Markası bulunması,  bu ürünün üretim yerinde tetkikler yapıldığını, ürünün TSE laboratuvarlarında test ve muayenelerden geçtiğini göstermektedir.  Dolayısıyla TSE Markası, hem ürünlerin ilgili standarda uygunluğunun, hem de sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunun tescili anlamına gelmektedir. Bunun için lütfen konuyla ilgili özen gösterelim. Herkese iyi günler diler, eğitim öğretim yılının hayırlara vesile olmasını temenni ederim” açıklamasında bulundu.

Afşin Yaşar Kırtasiye Sahibi Ali Rıza Yaşar ise, fiyat uygunluğuna aldanıp bilinmeyen ürünü satın almamaları konusunda velilere uyarıda bulundu.

Yaşar, “Bildiğiniz üzere eğitim öğretim yılına başlamak üzereyiz. Eğitim öğretim yılında velilerimizden istirhamımız, ürünleri satın alırken çocukların sağlıklarına zarar verecek şeyler olmamasına dikkat etmeleri. Fiyatlarına aldanıp kalitesiz ürünler alınmaması. Çocuklarımızın sağlığı fiyatlardan daha önemli değil. Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. Bir ürünün sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabilir. TSE belgesi, o ürünün standarda uygun olduğunun ve istenilen şartlarda üretildiğinin göstergesidir. Oyuncaklarda, ağır metallerin belirlenen sınırlar dâhilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işareti aranmalıdır. Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır. Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağıza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır. Markasız boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataralar tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır. Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirten ibareler aranmalıdır. Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir” açıklamasında bulundu.

Doların yükselmesi sebebiyle birçok ürünlere zam gelmesine rağmen fiyatları olabildiğince sabit fiyatta tuttuklarını kaydeden Yaşar, “Ülke genelinde doların yüksekliği sebebiyle birçok ürünlerde fiyatlar arttı. Biz elimizden geldiği kadar zam yansıtmamaya çalıştık. Kuruluşumuzun 40. Yılı olması sebebiyle de indirimlerimiz de uygulanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle eğitim öğretim yılı, öğrencilerimize, öğretmenlerimize, idarecilerimize ve velilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi