Adayların tümü, 21 Mayıs 2017'de sabah oturumuna girmek zorunda  olacak. Adaylar sınavın diğer oturumlarından hangilerine gireceklerine kendileri  karar verecek. ÖABT, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atamalarına katılacak  öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak 16 Temmuz'da uygulanacak.
 
Sınava başvuracak adayların KPSS Lisans Kılavuzu'nu dikkatle  incelemeleri gerekiyor.
 
2017-KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, ÖABT  başvuruları, bugünden itibaren 23 Mart'a kadar yapılacak ve ücret ödeme için son  gün 24 Mart olacak.
 
2017-KPSS alan sınavları olan kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler,  işletme, muhasebe, hukuk, iktisat, istatistik, maliye, çalışma ekonomisi ve  endüstri ilişkileri başvuruları 27-31 Mart'ta alınacak. Ücret ödeme için son gün  3 Nisan olacak.
 
6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile Sayıştay Denetçi Yardımcılığı  Yönetmeliği hükümlerine göre, ÖSYM ile Sayıştay Başkanlığı arasında her yıl  imzalanan protokol doğrultusunda yapılan Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı  Eleme Sınavına alınacak adayların belirlenmesinde 2017 yılından itibaren KPSSP48  puanı kullanılacak.
 
Bu nedenle, önceki yıllarda KPSS puanı şartı aranmayan bu sınava  katılmayı planlayan adayların KPSSP48 puanının hesaplanmasında gerekli testleri  cevaplamaları gerekiyor.
 
Alan testlerinin her biri ayrı kitapçıkta yer alacak
 
Öte yandan ÖSYM tarafından 2017 KPSS kılavuzunda değişiklikler  yapıldı. Buna göre, 2017- KPSS sınav uygulamasında, genel kültür-genel yetenek  testi için verilen süre 120 dakikadan 130 dakikaya çıkarıldı.
 
 Aynı gün içerisinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere 160 dakikalık  iki oturum halinde ve her oturumda 5 testin yer aldığı KPSS alan bilgisi sınav  uygulaması, iki günde sabah ve öğleden sonra olmak üzere 4 oturumda ve her alanın  ayrı bir test olarak uygulanacağı bir formata dönüştürüldü.
 
Daha önce 5 testin bir kitapçıkta yer aldığı uygulama yerine her  adayın kendi alanı ile ilgili testlere odaklanabilmesine imkan sağlamak üzere  alan testleri birbirinden ayrıldı, böylelikle adayların çözmeyecekleri testler  için salonda zorunlu olarak bulunma süresi azaltıldı.
 
Her test için ayrı bir kitapçık ve ayrı bir süre öngören yeni  uygulamada kapsam geçerliliğinin artırılması amacıyla test bazındaki soru sayısı  30'dan 40'a çıkarıldı, bunu karşılamak üzere sınav süresine gerekli ilave  yapıldı. İstatistik için 60, diğer tüm testler için sınav süresi 50 dakika olarak  belirlendi.
 
 KPSS değerlendirme işlemlerinde daha önce doğru ya da yanlış hiçbir  cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara dahil edilmiyordu,  yeni uygulamada genel yetenek testi ile genel kültür testinin her birinde ve  ilgili alan testinde en az bir ham puanı bulunmayan adaylar için ilgili alanda  alan testi puanı hesaplanmayacak.
 
Ekonometri testi, bu alanla ilgili KPSS puanı kullanılmadığından  kaldırıldı.
 
Kullanılmayan KPSS puan türleri sadeleştirildi ve şu şekilde  uygulanmasına karar verildi:
 
"Lisans düzeyinde yapılan KPSS'lerde alan testleri (işletme, muhasebe,  hukuk, kamu yönetimi, iktisat, maliye, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi  ve endüstri ilişkileri, istatistik) cumartesi ve pazar günlerinde sabah ve  öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacak.
  
Daha önce 16 alanda yapılan ÖABT sınavı Okul Öncesi Öğretmenliğinin de  eklenmesi ile 17 alanda yapılacak. ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı  dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca,  Rusça) öğretmen atamalarında, ilgili yılda yapılan İlkbahar Dönemi Yabancı Dil  Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS120 puan türü  kullanılacak.

Editör: Haber Merkezi