Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksekoku ve Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde  "Organik ve Azotlu Gübrelerin Etkin Kullanımı” konulu konferans düzenlendi

Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen  "Organik ve Azotlu Gübrelerin Etkin Kullanımı” konulu konferansa Prof. Dr. Kadir Saltalı konuşmacı olarak katıldı.

Gübre, tarımsal üretim için gerekli temel besin maddelerinin kimyasal veya fiziksel ortamlarda, toprağın veya bitkinin kullanımına hazır hale getirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kadir Saltalı şunları kaydetti;

“Gübre, tarımsal üretim için gerekli temel besin maddelerinin kimyasal veya fiziksel ortamlarda, toprağın veya bitkinin kullanımına hazır hale getirilmesidir. Bu yönüyle gübre, tarımda temel girdilerden biridir. Birim alandan daha çok ürün alınmasında etkili olan bu önlemler içerisinde gübrelemenin rolü başta gelmektedir. Bu nedenle gübrelemede önemli nokta, toprakta eksik olan bitki besin maddesinin cinsi ve miktarını tespit ederek, gübrelemenin zamanında ve usulüne uygun olarak yapılmasını sağlamaktır.

Gübrenin toprağa veriliş yönteminin seçiminde; Bitkinin veya toprağın özellikleri, İklim özellikleri, Çiftçinin işgücü, Alet ve ekipman durumu gibi ekonomik faktörler etkili olur.

Toprağın bileşiminde bulunan Ca (kalsiyum) ve Mg (magnezyum) elementleri yağışların veya sulu tarım yapılan arazilerde sulama suyunun etkisi ile yıkanarak alt katmanlara taşınmakta ve yerlerini Hidrojen iyonları almaktadır. Bu durum toprak reaksiyonunun asit karakter kazanmasına neden olmaktadır. Bitki beslenmesi için en uygun pH aralığı 6.5 - 7.5’dur. Bu sınırın aşağısında topraklar asit karakter; yukarısında ise alkali (bazik) karakter kazanmaktadır. Her iki halde de bitki beslenmesi güçleşir, kalite ve verim düşer. Toprak asitliğini gidermek için toprağa kireç, alkaliliği gidermek için ise kükürt ilave etmek gerekir.

Bu nedenle asit reaksiyonlu topraklara gübrelemeden önce kireç verilerek reaksiyonları düzeltilmeli ve ondan sonra gübreleme yapılmalıdır. Kireçleme yalnız asit reaksiyonlu topraklarda ve bitkinin isteğine uygun olarak yapılmalıdır, alkali reaksiyonlu topraklarda kesinlikle kireç kullanılmamalıdır; bu tip topraklarda kükürt kullanılmalıdır.”

Kaymakamlık Konferans Salonunda düzenlenen konferansa İlçe Jandarma Komutanı Ali Erol, Askerlik Şubesi Başkanı Hasan Akdemir, Afşin MYO Müdürü Doç. Dr. Ahmet Kaya, İlçe Emniyet Müdürü Vekili Bahadır Taphasan, Afşin İlçe Tarım Müdürü Muttalip Kurt ve çigtçiler katıldı.

Editör: Haber Merkezi