Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi personelleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksek Okulunda, "Sağlık Okuryazarlığı ve Stres Yönetimi" konulu eğitim semineri düzenledi.

Seminer, KSÜ Afşin Hayati Vasfi Taşyürek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Eğitim seminerinde konuşma yapan Afşin TSM Ağız ve Diş Sağlığı Birimi Sorumlu Hemşiresi Canan Sucu, Sağlık okuryazarlığı okuma-yazma becerilerinin ötesinde sağlıklı davranışlar hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Afşin TSM Ağız ve Diş Sağlığı Birimi Sorumlu Hemşiresi Canan Sucu, seminerde ilaçların doğru kullanımı, sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağını bilmek, aydınlatılmış onay formlarını anlamak ve imzalamak, öz bakım ve hastalık yönetimi hakkında kararlar verebilmek, evdeki tıbbi cihazları doğru kullanabilmek, bakım veren rolünü üstelenebilmek gibi sağlık bilgilerini kavrama ve değerlendirme yetkisini kapsadığını belirtti.

Sucu, “Bireylerin sağlık durumu, sağlıkta eşitsizlik, maliyet artışları, sağlık bilgilerine ulaşabilme gibi etkenler göz önüne alındığında sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik girişimlerin planlanması ve uygulanması önem kazanmaktadır” dedi.

Kişinin sağlıkla ilgili bilgiyi doğru anlaması, doğru yorumlaması ve bunu doğru davranışa dönüştürebilmesi olarak tanımlanan "Sağlık Okuryazarlığı"nın Bakanlığın en öncelikli konuları arasında yer aldığına dikkati çeken Sucu, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci fazında sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesine ağırlık verildiğini ve bu kapsamda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Sağlık alanında ne kadar kaliteli hizmet verilirse verilsin, tedaviye erişim ne kadar kolaylaşırsa kolaylaşsın kişinin kendisinin sağlığını korumaya yönelik farkındalığı gelişmediği sürece başarılı olunamayacağını ifade eden Sucu, Sağlık-Sen'in araştırmasına göre Türkiye'de sağlık okuryazarlığı oranının yüzde 64 oranında yetersiz olduğunu aktardı.

Afşin Toplum Sağlığı Merkezi Psikoloğu Koray Yanıktepe ise ‘Stres Yönetimi’ konulu eğitim semineri verdi.

Yanıktepe, “Stres nedir, stres testi, stres anında vücuttaki değişiklikler, yol açtığı sorunlar ve stresle başa çıkma yolları” başlıkları altında eğitim semineri kapsamında eğitim seminerini tamamladı.

Yanıktepe, “Hepimiz stresi yaşarız ve bunu engelleyemeyiz. Stresle hergün yüzyüze olduğumuz için hepimiz belirsiz de olsa stresin ne olduğunu, fiziksel ve psikolojik sağlığımıza neler yapabileceği hakkında bilgimiz vardır. Fakat stresi tanımlamamız istendiğinde ne söyleyebiliriz?

 Çalışma hayatının ve yaşamın gereklerinin neden olduğu psikolojik baskı.

Bu çok sıradan bir cevaptır; bu cevap ne stresin ülsere nasıl neden olduğunu, bir kimsede depresyona neden olurken diğerinde ülsere veya kalp krizine nasıl neden olduğunu açıklar ve ne de stresin sıkıntı, hareketsizlik veya fazla çalışma sonucu olduğu hakkında fikir verir.

Stres’in Etkileri

A) Kişisel Etkiler: Huzursuzluk, saldırganlık, duyarsızlık, depresyon, yorgunluk, asabiyet, suçluluk ve utanç, sinirlilik, karamsarlık, düşük özsaygı, yalnızlık, tehdit ve gerginlik

B) Davranışsal Etkiler: Kaza eğilimi, ilaç alımı, duygusal patlamalar, aşırı yeme veya tat kaybı, aşırı alkol alımı veya sigara içme, heyecanlılık, tahrik edici davranışlar, az konuşma, sinirsel kahkahalar, hareketsiz kalamama, titreme.

C) Bilişsel Etkiler: Karar verme ve konsantre olmada yetersizlik, sık unutkanlık, eleştiriye aşırı duyarlılık ve psikolojik engeller.

D) Psikolojik Etkiler: Kan ve idrarda yüksek katekolamin ve kortikostreid bulunması, kan şekerinin yükselmesi, kan basıncı ve kalp atışlarının artması, ağız kuruluğu, terleme, gözbebeğinin genişlemesi, solunum güçlüğü, sıcak ve soğuk nöbetler, boğazda şişlikler, kol ve bacaklarda halsizlik ve karıncalanma.

E) Tıbbi Etkiler: Astım, adet görememe, göğüs ve sırt ağrıları, koroner kalp hastalıkları, ishal, baş dönmesi ve halsizlik, hazımsızlık, sık idrara çıkma, migren ve baş ağrıları, kabuslar, uykusuzluk, nevroz, psikoz, psikosomatik bozukluklar, şeker hastalığı, ciltte görülen lekeler, ülser, cinsel isteksizlik ve güçsüzlük.

F) Organizasyonla İlgili Etkiler: Görev başında bulunmama, düşük endüstriyel ilişkiler ve verimsizlik, yüksek iş kazası oranı ve düşük iş teslim oranları, kötü iş ortamı, işinden memnuniyetsizlik ve nefret ortamı.

Stresinizi yönetirken;

1. Sizi nelerin strese soktuğunu ve bunlara karşı fiziksel ve duygusal tepkilerinizin neler olduğunu tespit edin. Vücudunuzun strese nasıl tepki verdiğini belirleyin. Sinirli mi oluyorsunuz yoksa bedensel olarak gerginlik mi yaşıyorsunuz ve bunu ne şekilde yaşıyorsunuz?
2. Neyi değiştirebileceğinizi tespit edin. Sizi strese sokan şeyden kaçınabilir ya da onu tamamen ortadan kaldırabilir misiniz? Bu stres uyandırıcıların şiddetini azaltabilir misiniz?
3. Strese karşı gösterdiğiniz duygusal tepkilerinizin yoğunluğunu azaltın. Stres tepkisi genellikle sizin tehlike algınız veya fiziksel ya da duygusal olarak tehlikede olma durumuyla başlatılır. Sizde stres uyandıran durumu çok tehlikeli ya da baş edilmez olarak görüyor musunuz? Herkesi memnun etmeye çalışıyor musunuz?
4. Strese karşı gösterdiğiniz fiziksel tepkilerinizi makul hale sokmayı öğrenin. Yavaş ve derin nefes alma, kalp atışlarınızı ve nefes alıp vermenizi normale getirir. Rahatlama teknikleri kas gerginliğini azaltır.
5. Dengeli beslenin, gerekli vitaminleri ve mineralleri alın; özellikle B grubu vitaminleri ve magnezyum. İdeal kilonuzu muhafaza edin. Sigaradan, aşırı kahve ve çay içmekten ve diğer uyarıcılardan kaçının. Yeteri kadar uyuyun.”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Afşin Meslek Yüksek Okulunda, "Sağlık Okuryazarlığı ve Stres Yönetimi" konulu eğitim seminerine, Afşin Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Azize Sağır, Afşin MYO Yüksekokul Sekreteri Nedim Kılınç, Afşin MYO Yüksekokul Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tuncay Yeşilkaynak, Afşin MYO Yüksekokul Öğretim Görevlisi Nurettin Koca ve çok sayıda Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri katıldı.

Editör: Haber Merkezi