Geçen yılın birinde 75 yaşında olan Profile Holding’in sahibi İshak Alaton’un TV’de “Bu yaşta ceviz ağacı diktim, 10 yıl sonra ürün verdiğini öğrendim. 85 yaşından sonra ceviz kıracağım...” dediğini duyunca, böyle bir hatırlatma, uyarı yazısı yazmayı düşünmüştüm.
 
Ceviz ağacı fidanının tanesi bu gün için 10 lira civarındadır, uygun yeri olanlar alıp dikse, boş kalacağına meyve ağaç ile şenlense ne kaybeder? Köylerde, dağlarda, bayırlarda boş alanlara dikilse, insanlara ek gelir olmaz mı?
 
Dikimi de kolay. Herhangi bir fidan gibi; çukurunu aç, dik, gübre ve su ver… Tuttuktan sonra bakımı da kolaydır. Meşakkate dayanabilen bir ağaçtır, ceviz.
 
Bir ceviz ağacı 10 yıl ürün vermez ama yaşama ve ürün verme süresi tam 500 yıldır. Deniz kenarı hariç hemen hemen her toprakta yetişir.
 
Ceviz ağacı dikene para kazandıran bir ağaçtır. İç cevizin fiyatı 20-30 lira arasında gidip gelmektedir. Yöremizde üzüm suyu ile ‘Şire’ dediğimiz tatlı türlerinden özellikle “kara sucuk” bolca yapılıyor ki, ceviz içi olmazsa olmazındandır. Aynı şekilde şekerlemecilerdeki cevizli sucuk, cevizli şeker vs idin de aynı şekilde.
 
Yetişmiş bir ceviz ağacı 100 kg ile 300 kg arasında ürün verir. Ortalama 200 kg verdiğini düşünsek, 40 kg civarında içi olur ki düşük bir fiyatla hesap etsek, en az ( 40 X 20 =) 800 lira gelir getirebileceğini görürüz. Bu dikilecek bir tek ceviz ağacından elde ettiğimiz gelirdir…
 
Ceviz ağacı 500 yıl yaşayabilen, nesilden nesle geçecek çok değerli bir ağaçtır. Meyvesi, yağı zeytinyağı ile birlikte en faydalı besinler arasındadır. İnsanlar yaşadığı sürece değerinden bir şey kaybetmeyecektir. Zira kullanım alanı da çoktur, her geçen gün de artmaktadır. Satışında problem olmaz, hem toptan hem de perakende, hem kırılmamış hem iç olarak satışı kolaydır.
 
CEVİZİN FAYDALARI

Ceviz ağacı bünyesinde yağ, tuz, albümin, karbonhidratlar, gümüş iyonu, sodyum, potasyum, B1, B2, B3, B6 ve E vitamini barındırır. İç cevizde; yağ, protein (100 gr iç cevizde yaklaşık 14 gr), karbonhidrat gibi maddeler, Kalsiyum ve demir gibi elementler, A, B1, B2, C, D, E ve P gibi vitaminler bulunur. Cevizde bulunan doymamış yağlar kandaki kolesterol birikimini önler, kolesterolü düşürdüğü ve kalp sağlığı açısından da yararlı olabileceği klinik araştırmalarla saptanmıştır. Ceviz kolesterol içermez, doymamış yağ içeriği ise yüksektir.
 
Ceviz hayvansal protein kaynağı yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ içeren önemli bir bitkisel besin kaynağıdır.
 
Bilimsel araştırmalar diyetli bitki besinleri ile düşük riskli kalp krizi ve kanser arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Ceviz sağlıklı beslenmenin bir parçası ve sinir sisteminin başlıca besinidir, nekahet döneminde ve yorgun olanlara sağlık verir. Şeker hastalarının rejiminde de yer alır.

Çocuklarda çok sık rastlanan kansızlığın önlenmesinde, pekmezin yanı sıra demir yönünden zengin kuru meyvelerin de önemli yer tutmaktadır. Bütün bu özelliklerinden dolayı cevizi sofralarımızdan eksik edilmemelidir.

Ceviz damarları koruyor, yağlı besinlerin damarlara verdiği zararı azaltıyor.
Amerikan Kardiyoloji Üniversitesi’nin dergisinde yayımlanan araştırmada, 24 kişiye bir hafta boyunca yağ oranı yüksek salam ve peynir içeren öğünler verilir. Araştırmaya katılanların yarısına öğün sonlarında 5 çay kaşığı zeytinyağı, diğerlerineyse 8 adet ceviz verilir. Yapılan testler, hem zeytinyağı hem de cevizin yağlı besinlerin damara verdiği zararı azalttığını göstermiştir.

Neresinden bakarsak bakalım, ceviz vazgeçemeyeceğimiz bir ağaçtır, meyvedir.
 
Bir tek zararı vardır; gölgesi insanı derin uyutur; adeta uykuya doyurmaz…